Sałatka z kapusty pekińskiej, jajek i ogórka:
Składniki:
· pół średniej kapusty pekińskiej
· pół żółtego strąka papryki
· pół puszki kukurydzy
· 3 jajka ugotowane na twardo
· 2 pomidory
· 4 ogórki kiszone (albo już nie małosolne, ale jeszcze nie całkiem ukiszone)
Kapustkę pokroić w paseczki i do michy.Dorzucić do niej kukurydzę, paski papryki, jajka i pomidory pokrojone w cząstki oraz ogórki pokrojone w plasterki albo półplasterki.Sałatkę posolić, odrobinę popieprzyć, wymieszać z 1,5 łyżki majonezu i 1,5 łyżeczki musztardy. Raczej nie powinna długo stać, bo sałatki na bazie kapusty pekińskiej i sałat zalane sosem szybko tracą sprężystość. Są naprawdę smaczne, ale powinno się je szybko zjadać.
Pół dużej kapusty lub jedna mała, puszka ciemnej fasoli, 3 pomidory, słoiczek kukurydzy z groszkiem, ogórek zielony, 5-6 kawałków papryki konserwowej, mały por, zielenina. Sos: mały słoiczek majonezu, 2 łyżeczki octu winnego, kilka kropli przyprawy do zup, łyżeczka cukru, sól, pieprz
Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Umyty ogórek pokroić na ćwierćplasterki, a bardzo starannie opłukany por - na cieniutkie półplasterki. Warzywa konserwowe osączyć z zalewy. Ułożyć wszystko warstwami w szklanej salaterce. Przyrządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę i posypać posiekaną zieleniną.
Sałatka obiadowa
Sałatkę podajemy jako dodatek do ziemniaków i mięsa.
SKŁADNIKI
· 40 dag marchewki
· 20 dag pieczarek
· 2-3 łyżki śmietany
· koperek (natka pietruszki)
· sól
· pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Marchewkę kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Wszystko dusimy na patelni ok. 15 minut. z odrobiną wody. Dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy pokrojony koperek i przyprawy.
Sałatka z makaronem ryżowym
· 1/2 paczki makaronu ryżowego
· ogórek zielony
· papryka czerwona
· 4 jajka
· 250 dag mortadeli
· puszka fasoli czerwonej
· puszka kukurydzy
· sól, pieprz, majonez, ewentualnie musztarda do smaku
Makaron gotujemy do miękkości, pozostałe składniki kroimy w kostkę. Dodajemy fasolkę i kukurydzę. Doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.
Chińska sałatka
- kuchnia chińska - dodatek do dań z ryżu, ziemniaków itp.
· 1 kg białej kapusty
· 1 strąk chili
· 1 łyżeczka imbiru
· 3 łyżki octu winnego
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżka oliwy
· 10 dag orzeszków ziemnych
· 10 dag migdałów
· 1 łyżka soli
Liście kapusty opłukać, odsączyć z wody, cienko poszatkować. Kapustę wymieszać z solą, cukrem. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Chili przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać i odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.
bells.069