Kruche ciasto z czereśniami.doc

(44 KB) Pobierz
Kruche ciasto z czereśniami

Kruche ciasto z czereśniami

Składniki na kruche ciasto:

·         50 dag mąki

·         5 żółtek

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         1 kostka masła - 250 g

·         4 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę i piankę:

·         70 dag czereśni (mogą być mrożone)

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         5 białek

·         kisiel wiśniowy w proszku (bez cukru)

·         bułka tarta, do podsypania pod owocami w celu pochłonięcia wilgoci

Ciasto kruche szybko zagnieść, podzielić na 2 części, najlepiej na połowę. Jedną część schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, drugą na 2 - 3 godziny włożyć do zamrażarki

.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blaszkę (moja miała wymiary 22 x 32 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (wchłonie ona wodę z owoców). Wyłożyć gęsto owoce.

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać kisiel, ubić. Piankę wyłożyć na owoce. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto wyciągnięte z zamrażarki.

Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 170 - 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z czereśniami

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin