Kremówka
Składniki:
• CIASTO: • 2 szklanki mąki • 1 kostka Kasi • 2 żółtka i 5 łyżek wody ( rozbić razem w szklance) • KREM: • 1 litr mleka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 4 jajka • 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej • 3 duże łyżki mąki pszennej • łyżka Kasi
Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę wysiekać z margaryną, dodać rozbite z wodą żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki. 2. Krem: Jajka ubić z cukrem, dodać mąki, mleko , masło. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając zagotować. 3. Gorący krem wylać na placek, drugim przełożyć i posypać cukrem pudrem. Porcjować kremówkę zimną.
Koteciek