Seromak.doc

(116 KB) Pobierz
Seromak

Seromak

Składniki na spód:

·         1,5 szklanki mąki

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         125 g masła/margaryny

·         1 żółtko

Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.

Składniki na masę makową:

·         4 i 2/3 szklanki maku

·         1¼ szklanki cukru pudru

·         100 g rodzynek

·         100 g posiekanych orzechów włoskich

·         4 jajka (osobno białka i żółtka)

·         2 łyżki bułki tartej

·         olejek migdałowy do smaku

Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Składniki na masę serową:

·         1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny)

·         1,5 szklanki cukru pudru (daję zazwyczaj trochę mniej, wcześniej próbuję)

·         150 g miękkiego masła

·         5 jajek (osobno białka i żółtka)

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         skórka pomarańczowa - ile lubicie

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową.

Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).

Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.

Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, jak lubicie.

Smacznego :)

* piekłam z połowy przepisu w kwadratowej formie o boku 24 cm

seromak

 

seromak

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin