Orzechowiec.doc

(77 KB) Pobierz
Orzechowiec

Orzechowiec

Ciasto

·         50 dag mąki

·         20 dag cukru pudru

·         20 dag masła lub margaryny

·         2 całe jajka

·         2 łyżki miodu

·         2 płaskie łyżeczki sody

·         2 łaskie łyżeczki mleka

Wykonanie

Sodę rozpuścić w letnim mleku, miód podgrzać (powinien być płynny). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto - podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x42cm) posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni (powinno być rumiane).

 

Masa orzechowa

·         30 dag orzechów włoskich

·         10 dag cukru

·         10 dag masła

·         2 łyżki miodu

Wykonanie

Masło roztopić, dodać cukier, miód i pokrojone grubo orzechy - wszystko dokładnie zamieszać. Drugą część ciasta rozwałkować podobnie jak pierwszą i jeszcze ciepłą masę orzechową wyłożyć na ciasto - piec około 20 minut na złoty kolor.

Krem

·         1 kostka masła

·         2/3 litra mleka

·         1 budyń śmietankowy lub waniliowy

·         10 dag cukru

·         3 łyżeczki gorącej wody

·         2-3 łyżeczki kawy marago

Wykonanie

Ugotować budyń z cukrem wg przepisu na 2/3 litra mleka - odstawić do wystudzenia. Kawę rozpuścić w wodzie. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń i kawę. Przełożyć upieczone placki krem, wstawić do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin