· 150g orzechów włoskich,
· garść całych, łuskanych orzechów laskowych,
· 125g masła lub margaryny,
· szklanka brązowego cukru,
· 2 szklanki maki,
· 3 jaja,
· 3 dojrzale, średniej wielkości banany,
· sok z cytryny,
· kilka kropel olejku migdałowego,
· łyżeczka cukru wanilinowego,
· 3 łyżki jogurtu naturalnego,
· po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody,
· tłuszcz i bulka tarta lub mąka do obsypania formy lub papier do pieczenia.
Orzechy włoskie poszatkować na bardzo drobno. Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i masłem na jasno brązową piane (masło musi być płynne ale chłodne). Banany obrać, zmiażdżyć widelcem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostały cukier, jogurt , wymieszać łyżka i zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Make należy przesiać z soda i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszając za pomocą łyżki, dodawać porcjami masę bananowa. Po połączeniu obydwu mas, dodawać w ten sam sposób make. Na koniec dodać olejek (aromat) migdałowy i orzechy włoskie po czym dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bulka lub mąką, rozgrzać piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do przestygnięcia. Na wierzch powtykać orzechy laskowe. Ciasto polać polewa czekoladowa lub orzechowa.
bafra2