Nasz przepis na Pączki z budyniem (24 sztuki)Składniki:
· 1 Cukier wanilinowy WINIARY
· 500 g mąki pszennej
· 1/2 szkl. mleka
· 80 g drożdży
· 2 łyżki cukru
· 7 żółtek
· 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
· szczypta soli
· 1 łyżka spirytusu lub octu
· 1 l oleju lub innego tłuszczu do smażenia pączków
· 1 Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
· 1 żółtko
· 1 łyżeczka mąki pszennej
· 1,5 szkl. mleka
Sposób przygotowania:Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przelać do mąki, dodać również resztę cukru, Cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus. Wyrobić ciasto, posypać mąką, przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.Budyń: Ugotować budyń, dodając do mleka proszek budyniowy, żółtko i mąkę. Ostudzić.Pączki: W rondlu zagrzać olej. Z ciasta uformować 24 kulki, spłaszczyć na środku położyć łyżeczkę budyniu, zlepić brzegi, ułożyć na ściereczce. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wrzucać do gorącego tłuszczu, smażyć na rumiano po około 4 minuty z jednej strony. Gorące polukrować lub zimne posypać cukrem pudrem.Czas przygotowania: 60 minut Czas oczekiwania: 30 minut Wartość energetyczna:
· Całość 6467 kcal
· 1 porcja 269 kcal
SMACZNEGO ŻYCZY AGNIESZKA
Koteciek