Nasz przepis na Pączki z budyniem.doc

(21 KB) Pobierz
Nasz przepis na Pączki z budyniem (24 sztuki)

Nasz przepis na Pączki z budyniem (24 sztuki)
Składniki:

·         1 Cukier wanilinowy WINIARY

·         500 g mąki pszennej

·         1/2 szkl. mleka

·         80 g drożdży

·         2 łyżki cukru

·         7 żółtek

·         1 szkl. kwaśnej śmietany 18%

·         szczypta soli

·         1 łyżka spirytusu lub octu

·         1 l oleju lub innego tłuszczu do smażenia pączków

·         1 Budyń o smaku śmietankowym WINIARY

·         1 żółtko

·         1 łyżeczka mąki pszennej

·         1,5 szkl. mleka

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przelać do mąki, dodać również resztę cukru, Cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus. Wyrobić ciasto, posypać mąką, przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Budyń: Ugotować budyń, dodając do mleka proszek budyniowy, żółtko i mąkę. Ostudzić.
Pączki: W rondlu zagrzać olej. Z ciasta uformować 24 kulki, spłaszczyć na środku położyć łyżeczkę budyniu, zlepić brzegi, ułożyć na ściereczce. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wrzucać do gorącego tłuszczu, smażyć na rumiano po około 4 minuty z jednej strony. Gorące polukrować lub zimne posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 60 minut Czas oczekiwania: 30 minut Wartość energetyczna:

·         Całość 6467 kcal

·         1 porcja 269 kcal

SMACZNEGO ŻYCZY AGNIESZKA
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin