Babka gotowana
1 1/2 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej1 szkl. cukru pudru1/4 kg margaryny 5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczeniasok i skórka z 1 cytrynytłuszcz i tatra bułka do formy budyniowejLukier:1 szkl. cukru pudrusok z cytrynyUcierać w makutrze margarynę i cukier dodając po jednym żółtka. Po ich wyczerpaniu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i otarta skórkę. Dodać sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać.Formę budyniową o pojemności 1l, z kominkiem, wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką. W ten sam sposób przygotować pokrywę.Włożyć ciasto, bardzo szczelnie przykryć, wstawić do garnka z wrzącą wodą, podstawiając pod formę patyczki. Przykryć garnek i gotować 1 1/2 godz. Forma budyniowa powinna wystawać ok. 3 cm ponad wodę.Ugotowaną gorącą babkę wyjąć z formy i póki ciepła posmarować lukrem przyrządzonym z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny.
Koteciek