Przyjęcia okolicznościowe w praktyce - Małgorzata Gajda.pdf
(
2899 KB
)
Pobierz
106931934 UNPDF
Niniejsza
darmowa publikacja
zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji
kliknij tutaj
.
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora
sklepu na którym mo¿na
nabyæ niniejszy tytuł w pełnej wersji
. Zabronione s¹
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z
regulaminem serwisu
.
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
internetowym
e-booksweb.pl - Audiobooki, ksi¹zki audio,
e-booki
.
Niniejszy ebook jest
własnością prywatną
.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 7.07.2007
Tytuł: Przyjęcia okolicznościowe w praktyce
Autor: Małgorzata Gajda
Wydanie I
ISBN: 978-83-7521-333-1
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Lidia Kaźmierczak
Skład: Teresa Kopp
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL:
kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
...........................................................................................4
CO TO JEST KULTURA STOŁOWA?
..............................................6
RODZAJE PRZYJĘĆ
......................................................................8
Przyjęcia na stojąco
.........................................................................................8
Przyjęcia na siedząco
......................................................................................9
JAK ZAPLANOWAĆ PRZYJĘCIE
..................................................11
KIELISZKI I INNE SZKŁO
...........................................................18
ZASTAWA STOŁOWA
..................................................................22
SZTUĆCE
.....................................................................................26
BIELIZNA STOŁOWA
..................................................................31
UKŁADANIE SERWETEK
............................................................33
UŁOŻENIE STOŁU
....................................................................38
NAKRYCIE PODSTAWOWE I ROZSZERZONE
..........................40
Nakrycie podstawowe
....................................................................................41
Nakrycie rozszerzone
....................................................................................42
KOLEJNOŚĆ DAŃ NA PRZYJĘCIACH
.......................................44
JAK PODAWAĆ WINA
...............................................................45
JAK PODAWAĆ POTRAWY
........................................................47
MENU PRZYJĘĆ NA STOJĄCO
..................................................53
MENU PRZYJĘĆ NA SIEDZĄCO
................................................55
SAVOIR-VIVRE GOSPODARZA
..................................................57
SAVOIR-VIVRE GOŚCIA
............................................................59
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE W
RESTAURACJI
I
W DOMU
.....61
.....................................................................71
BIBLIOGRAFIA
................................................................................72
1.
2.
3.
1.
2.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
1.
2.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
PODSUMOWANIE
PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE W PRAKTYCE –
Małgorzata Gajda
1. Wstęp
●
str. 4
1.
Wstęp
Wstęp
Każdy z nas na pewno bywa na różnych przyjęciach. Zdarza się, że
sami zapraszamy gości, organizując spotkanie. Przygotowujemy
przepyszne potrawy, rozmaite napoje, ale z jakiegoś powodu nasi go-
ście nie są zadowoleni i szybko wychodzą.
Zastanawiamy się wtedy, co zrobiliśmy źle.
Przygotowanie udanego przyjęcia jest nie lada zadaniem dla jego
gospodarza. Możemy przeczytać wiele informacji na ten temat, lecz
trudno z nich wybrać te, które są dla nas naprawdę istotne.
Postaram się przedstawić to, co jest naprawdę ważne i sprawdza się
zarówno na spotkaniach w gronie przyjaciół czy rodziny, jak i na
dużych przyjęciach. Przecież nie jest ważne, abyśmy znali wszystkie
zasady i regułki, lecz aby umieć te najważniejsze zastosować w prak-
tyce.
Przygotowując przyjęcie, staramy się, aby nasi goście byli zadowo-
leni, a może nawet zachwyceni naszymi kulinarnymi staraniami. Ale
czy to na pewno wszystko?
„ Człowiek jada nie tylko ustami, ale także oczami”
Z pewnością nie możemy zapomnieć o nakryciu stołu – efektownie
i elegancko nakryty, stanowi centralny element każdego przyjęcia.
Wprawia w dobry nastrój zarówno gości, jak i samych gospodarzy.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Małgorzata Gajda
1.
Plik z chomika:
Rivendell
Inne pliki z tego folderu:
Przyjęcia okolicznościowe w praktyce - Małgorzata Gajda.pdf
(2899 KB)
perfekcyjna pani domu 001.jpg
(198 KB)
perfekcyjna pani domu 002.jpg
(213 KB)
perfekcyjna pani domu 003.jpg
(272 KB)
perfekcyjna pani domu 005.jpg
(367 KB)
Inne foldery tego chomika:
# P- Diuna #
Angielski
Audiobooki
Czerwie Diuny
DDA
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin