Bułeczki dożdżowe z pikantnym nadzieniem 1 kg maki 3 jajka 2 łyzki octu 40 g drożdzy 3 łyzki oleju słonecznikowego 2 łyzki cukru 1-2 łyzeczki soli 2 szkl. ciepłego mleka Drozdże rozetrzec z cukrem i 1/2 szkl. mleka - odstawic do wyrosniecia. Do przesianej maki wlac roztrzepane jajka z mlekiem , olejem ,sola i octem oraz wyrosniete drożdze . Wymieszac wszystkie składniki , wyrabiać tak długo ciasto az bedzie odstawac od rak ( ja to robiłam ok. 5 min.) Ciasto odstawic na ok. 30 min do wyrosniecia . Nadzienie ok. 40dkg pieczarek 3- 4 cebule 25 dkg boczku wedzonego pokrojonego w plastry , lub w kostke ser zółty starty na tarce przyprawy : sol , pieprz , oregano , czosnek drobno pokrojony dodatkowo mozna dac papryke konserwowa na rozwałkowane ciasto wyłozyc usmazone pieczarki z cebula , boczek , ser zołty i posypac przyprawami zwinac ciasto jak roladę i pokroic na 2- 3 cm plastry ułozyc na blaszce do pieczenia ,posypać dodatkowo zołtym serem i posmarowac bułeczki żółtkiem - odstawić na 1/2godz. do wyrosniecia piec ok. 50 min ( tyle ja piekłam w swoim starym piekjarniku) z połowy porcji wyszło mi 16 bułeczek
rikiman