Cielęcina Marengo.doc

(22 KB) Pobierz
Cielęcina Marengo

Cielęcina Marengo

·         1 kg cielęciny od łopatki

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego

·         2 łyżki mąki

·         3 cebule szalotki

·         1 duża marchewka

·         1 kieliszek białego wytrawnego wina

·         1 kieliszek wody

·         1 pęczek tymianku

·         oliwa z oliwek do smażenia

·         olej roślinny do smażenia

·         1 łyżka masła

·         1 liść laurowy

·         sól i pieprz do smaku

- Podobno danie to powstało na polu walki pod Marengo, kiedy Napoleon sprał na kwaśne jabłko wojska austriackie. Właśnie taką cielęcinkę serwowano mu do stołu. I musiało mu naprawdę smakować, a potrawa jest słynna do tej pory.
Spróbujcie, jak sobie dogadzali we Francji ponad dwieście lat temu.

Na 6 osób:
Czas przygotowania: 25 min.
Czas duszenia: 45 min.

Jak to zrobić:
1. Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę.
2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić.
3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką.
4. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa.
5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną.
6. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj
7. Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie.
8. Serwuj z ryżem Pilaw.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin