Kuchnia - Pomidory cebula papryka.txt

(79 KB) Pobierz
W październikowej KUCHNI
Masy, kremy, ciastka, bułeczki... słowem, maślane specjały
Cudowne jabłka - owoce wiecznej młodości
Na październikowe popołudnie - smakowity podwieczorek
Pomidorowe zupy na różne sposoby
Pyszne ciasta ze śliwkami
Arbuzy - nie tylko dla spragnionych
KUCHNIA
- to się czyta ze smakiem
m
i
i

	RY
	У
Konfitury z zielonych pomidorów
1 kg małych zielonych pomidorów, 1 kg cukru,
_______10 dag rodzynek,_______
cienko obrana skórka z 1/2 pomarańczy, 1 kawałek cynamonu (2 cm), po 4 goździki i ziarna ziela angielskiego Pomidory umyć, osaczyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, włożyć do cedzaka i zblanszować, zanurzając na 1-2 min we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Pomidory wraz ze skórką pomarańczową i przyprawami włożyć do syropu i gotować 3 min. Potem zdjąć z ognia, przykryć ście-reczką i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz wyjąć przyprawy,
dodać rodzynki, zagotować i odstawić. Powtarzać krótkie gotowanie dotąd, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Konfitury z czerwonych pomidorów
1 kg drobnych, twardych i dojrzałych pomidorów,
1,5 kg cukru,
1/2 szklanki rumu,
1 cytryna, po 3-4 goździki i ziarna ziela angielskiego
Pomidory sparzyć, obrać, polać rumem i pozostawić do następnego
dnia. Z cukru i 3 szklanek wody ugotować syrop, włożyć do niego pomidory,
goździki oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu dotąd, aż syrop zgęstnieje. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać gorącą wodą. Z owocu otrzeć skórkę, wycisnąć sok i pod koniec gotowania dodać do konfitur.
Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Sałatka „Riwiera" ІШ3 4 pomidory (50 dag), 2 cebule (15 dag), 1/2 główki sałaty kędzierzawej, 1 puszka tuńczyka w oleju (18,5 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki natki pietruszki
SOS
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
_______4 łyżki oliwy,_______
szczypta cukru, sól, pieprz
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w krąż-. ki. Sałatę umyć, osaczyć i porozrywać \na mniejsze kawałki. Jajka obrać %  i pokroić w plasterki. Tuńczyka osaczyć i podzielić na kawałki. Wszystkie składniki ułożyć de-\         i  koracyjnie w sala-
terce lub puchar-
\
kach.
v
Przygotować sos: ocet wymieszać z musztardą, przyprawami i oliwą.
Sałatkę polać sosem oraz posypać natką pietruszki.
(4 porcje)
Pomidory
z farszem anchois
2 pomidory (20 dag);
do przybrania: 4 filety anchois
FARSZ ______2 łyżki bułki tartej,______
1 żółtko,
1 filet anchois, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki oliwy,
1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć (miąższ zachować).
Przygotować farsz: czosnek obrać, zmiażdżyć. Miąższ z pomidorów i filet anchois posiekać. Przygotowane składniki wymieszać z pozostałymi. Doprawić solą oraz pieprzem.
Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przestudzone przybrać anchois.
Podawać ciepłe.
(2 porcje)
Gniazdka makaronowe
10 dag makaronu nitki,
3 pomidory (30 dag),
4 pieczarki (5 dag),
20 dag twarożku ziarnistego
wiejskiego, 4 łyżki oleju,
1 łyżka posiekanej_____
świeżej bazylii,
■
_________sól, pieprz;_________
do przybrania^g plasterków salami7ligtki bazylii
Makaron ugotować w posolonym wrzątku, osaczyć i ostudzić. Uformować z niego 8 gniazdek, obsmażyć na rozgrzanym oleju, osaczyć i trzymać w ciepłym miejscu.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i również pokroić w plasterki. Twarożek wymieszać z bazylią, solą i pieprzem. Salami pokroić w paseczki. Na gniazdkach rozłożyć plastry pomidorów i pieczarek oraz porcje twarożku. Przybrać salami i bazylią.
(8 porcji)
Sałatka z pomidorami Щ i awokado
_____2 awokado (60 dag),_____
3 pomidory (25 dag),
______2 cebule (15 dag),______
______3 jajka przepiórcze,______
2 łyżki natki pietruszki
SOS 3 łyżki oleju słonecznikowego,
1 łyżka soku z cytryny, ^jjyżeczka ostrej musztardy, 6 czarnych oliwek, sól, pieprz Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem i musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić
w krążki. Jajka przepiórcze ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i każde przekroić na pół. Awokado umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, owoce obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory połączyć z cebulą, jajkami, oliwkami i awokado. Polać sosem i starannie wymieszać.
Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki.
[4 porcje)
Pomidory nadziewane twarogiem
8 pomidorów (1,2 kg); do wysmarowania formy:
2 łyżki oliwy
NADZIENIE
10 dag tłustego sera
twarogowego, 2 jajka,
10 czarnych oliwek bez pestek,
2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku
z cytryny, 2 cebulki dymki ze szczypiorem, sól, pieprz
Pomidory umyć, ściąć czubki, owoce wydrążyć (miąższ wykorzystać do zupy lub sosu) i osaczyć na sitku.
Przygotować nadzienie: cebulki umyć, obrać i posiekać ze szczypiorem. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Ser utrzeć z jajkami na gładką masę, dodać cebulkę, czosnek, oliwki, sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszać.
Pomidory napełnić nadzieniem, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z białym pieczywem.
(4 porcje)
Pomidory nadziewane szynką
_____8 pomidorów (1 kg),
2 łyżki masła, sól, pieprz
NADZIENIE
15 dag szynki wędzonej,
1 puszka koncentratu
pomidorowego (7 dag),
15 dag sera tylżyckiego,
__________sól, pieprz
Pomidory umyć, osaczyć, ściąć czubki, a owoce wydrążyć, i posypać w środku solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki na 30 min.
Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce. Szynkę zemleć, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i , serem, doprawić so-  i lą i pieprzem.
Pomidory na- I pełnić nadzieniem, li włożyć do naczynia ^ żaroodpornego, przykryć ściętymi czubkami, skropić stopionym masłem i zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC.
(4 porcje)
Pomidory duszone w śmietanie
_____7 pomidorów (1 kg),_____
4 cebule (25 dag), 3 ząbki
czosnku, 3/4 szklanki śmietany
18-procentowej, 3 łyżki natki
pietruszki, 3 łyżki masła,
szczypta tymianku, sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać i dusić 3 min na maśle. Dodać pomidory oraz przyprawy i dusić na małym ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki.
(6 porcji)
Kurczak tapado  Ш§Р
_____1 kurczak podzielony
na części (1,3 kg), 3 obrane
pomidory (50 dag), 1 pokrojona
cebula (8 dag), 2 posiekane
ząbki czosnku, 20 zielonych
_____oliwek, 12 kaparów,_____
16 obranych i drobno
pokrojonych migdałów, 3 łyżki
rodzynek, 1/2 szklanki oliwy,
3 łyżki sherry, 1 kawałek
cynamonu (3 cm), 4 goździki, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 gałązka tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Kawałki kurczaka podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, oliwki, kapary, migdały, rodzynki, cynamon,
goździki, ziarna pieprzu, zioła, liście laurowe oraz sól, po 3 min włożyć mięso i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na 2 min przed końcem duszenia wlać sherry, przyprawić solą i pieprzem.
Kurczaka podawać w wieńcu z ryżu ugotowanego na sypko, z sosem, w którym się dusi
(8 porcji)
Pomidorowy koktajl witaminowy 10 pomidorów (80 dag),
1 jabłko (15 dag), 3 łodygi selera naciowego,
10 kostek lodu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ________sól, pieprz________
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazda nasiennego. Gałązki selera umyć, odciąć listki (zostawić do przybrania), a łodygę obrać z włókien, pokroić w plasterki i zmiksować z pomidorami, jabłkiem oraz kostkami lodu. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Koktajl wlać do wysokich szklanek i przybrać listkami selera.
(4 porcje)
Danie meksykańskie 60 dag mięsa wołowego,
1 szklanka czerwonej fasoli, 1/2 szklanki kukurydzy,
3 cebule (30 dag), 1 ząbek czosnku, 2 czerwone
papryki (40 dag),
І

'     %    Г
■
щвшррдтар**

^ -^ ■■*-

б &«.« ? IHe-a <кЪ-\к%Ж    •ь'лгп'А.
■^v
'           7
3 pomidory (45 dag),
1 papryczka chili, 4 łyżki smalcu,
2 łyżki mielonej słodkiej papryki, __________sól, pieprz__________
Fasolę umyć, moczyć przez
noc, a następnie ugotować na pół-twardo w tej samej wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem soli, i przecedzić (wodę od gotowania zostawić). Mięso umyć, osaczyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu mocno rozgrzać smalec i usmażyć mięso, dodać cebulę, czosnek oraz pomidory. Potrawę dusić 10 min, następnie podlać wodą od gotowania fasoli, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godz. Papryki i papryczkę chili umyć, oczyścić
z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą oraz fasolą dodać do potrawy na 30 min przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z białym pieczywem. Potrawę można zaprawić czerwonym winem lub śmietaną.
(4-6 porcji)
Ragout z ogona  Щ wołowego z pomidorami 1 kg ogona wołowego, 10 dag surowego boczku,
4 pomidory (50 dag),
3 łodygi selera naciowego,
1 cebula (10 dag), 1 ząbek
czosnku, po 1 szklance
2 szklanki
wywaru z mięsa, po 1 łyżce łagodnej przyprawy
bulionu i białego wytrawnego
wina, 2 łyżki koncentratu
pomidorowego, 1 łyżka natki
pietruszki, sól, pieprz
Mięso umyć, osaczyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, oczyścić z włókien i skośnie pokroić na małe k...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin