Wędzenie ryb na gorąco.pdf
(
150 KB
)
Pobierz
349201660 UNPDF
N
agorącowędziięrybywwyokiejtemperaturze,tjdo90topniCRybywędzonenagorącoą
produktamitounkowokrótkotrwałymi,łabonayconymikładnikamidymu,omałozwięzłej
konytencjimaymięnejCałyproceobejmujeolenielubolankowanie,poduzanie,wędzenie
właciweorazobróbkęcieplnąSprawionerybypłuczeięabyuunądreztkikrwi,anatępniemoczy
przez30minwolancenpotężeniu1zklankaolina5lwodyNatępnieprzez2-4 godziny
konerwujeięrybywroztworzeotężeniunp4zklanekolina5lwodyzdodatkiem2zklanek
cukruorazzielaangielkiegoilicilaurowychPowyjęciuzroztworuiopłukaniurybyuzyię
wiezającjewocienionymiprzewiewnymmiejcuażdopojawieniaięcienkiejlniącejkórkiTrwa
tokilkagodzinJeżelirybadobrzenieobechnie,niebędzieięwędzidleczgotowad
Poobuzeniupoddajeięrybywędzeniuwłaciwemu
I etap to osuszanie przez 30-40 min w temperaturze do 50 stopni C. Przez pierwsze 10 min dodajemy
trochęjałowcadopalenikażebypłomieobyłniecootrzejzy
II etap - wędzimyod1-3 godzin (w temperaturze 55-60topni°C,zaglądającco15mindoryb,czy
zbytięniewytapiają)
III - tylko do 20 min w temperaturze 60-90topniC(naotatnie10minznówdodajemyjałowcado
paleniska).
Nagorącowędziięnajczęciejpiklingi,zproty,węgorze,płatugiirybyłodkowodne
Rybyprawidłowouwędzonenagorącomająmięodelikatne,jędrneioczyte,kóranabierabarwy
złocitejlubjanobrunatnej,jetuchaiczyta,odymnymzapachuiłonawymmaku
utorMarianBorkowki(zazgodąautora)
Przepis zamieszczony na stronie
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Plik z chomika:
cymmes
Inne pliki z tego folderu:
Mój przepis na wędzenie ryb.pdf
(141 KB)
Papcia balkonowe wędzenie pstrągów.pdf
(868 KB)
Przepis na leszcza rybaków z Mierzei Wiślanej.pdf
(218 KB)
Przepis na pstrąga wg Szwagra.pdf
(337 KB)
PRZYGOTOWANIE RYB DO WĘDZENIA.pdf
(124 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balerony i boczki
Dziczyzna
Inne wyroby
Peklowanie
Polędwice
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin