Wianuszek gdański.pdf

(62 KB) Pobierz
37870410 UNPDF
Wianuszek gdański
Składniki
Ciasto: 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, po pół szklanki mąki pszennej i
kartoflanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa: 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, kostka masła, 9
łyżek cukru pudru, sok i skórka otarta z dwóch cytryn. Do
posypania: 10 dag płatków owsianych, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, olejek migdałowy
Sposób przyrządzania
Jaja ubijać trzepaczką lub mikserem, dosypując powoli cukier. Gdy masa zgęstnieje,
dodać obie mąki zmieszane z proszkiem, lekko wymieszać i przełożyć ciasto do
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy z kominkiem. Upiec ciasto
w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Kaszę mannę na 10 minut zalać mlekiem,
następnie - stale mieszając - ugotować. W tym czasie przygotować posypkę. Płatki
zrumienić na patelni, dołożyć masło, cukier i olejek migdałowy. Masło przeznaczone na
masę ucierać z cukrem, powoli dodając wystudzoną kaszę oraz sok i skórkę z cytryn.
Przekrojony (raz lub dwa razy) wianuszek przełożyć masą, potem dokładnie pokryć nią
całe ciasto, a z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami.
 
37870410.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin