Trzeszczący przekładaniec.pdf

(56 KB) Pobierz
37870409 UNPDF
Trzeszczący przekładaniec
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, 15 dag smalcu, łyżka masła, 18 dag cukru
pudru, 3 łyżki gęstej śmietany, 3 żółtka, cukier waniliowy,
łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: kostka masła, pół szklanki
cukru pudru, żółtko, 3 łyżki gęstej śmietany, aromat cytrynowy,
kieliszek spirytusu, kwasek cytrynowy; słoik dżemu morelowego, dowolna polewa
Sposób przyrządzania
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie
podzielić na 3 równe części, rozwałkować na 3 placki wielkości małej tortownicy i upiec.
Odstawić, by wystygły. Przygotować krem. Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem. Nadal
ucierając, dodać śmietanę, spirytus, aromat i kwasek cytrynowy. Wystudzone placki
przełożyć kremem i dżemem (placek, dżem, krem, placek, dżem, krem, placek). Polać
ciasto polewą. Wstawić do lodówki. Przekładaniec jest najsmaczniejszy na drugi dzień.
(100 g - 440 kcal).
 
37870409.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin