Babka śnieżna.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka œnie¿na

Babka śnieżna

 

Składniki:

ciasto:

20 dag mąki ziemniaczanej

30 dag cukru

15 jaj

10 dag migdałów

cytryna

polewa:

gotowa polewa czekoladowa

do dekoracji:

gotowe płatki migdałowe

 

Żółtka utrzyj z cukrem do białci. Migdały sparz, obierz i zetrzeć na specjalnej tarce. Żółtka, migdały, sok z cytryny i mą starannie wymieszaj. Z białek ubij pianę i stopniowo dodawaj do ciasta, cały czas mieszając. Gotowe ciasto wlej do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej buł tartą, natychmiast wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30-40 minut.

 

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy i oblej polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Ozdób płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin