Jaja zapiekane po baskijsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Jaja zapiekane po baskijsku

Jaja zapiekane po baskijsku

 

Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo

20 dag małych krewetek

20 dag pieczarek

10 dag masła

łka mąki

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

łka oliwy

sok i skórka otarta z cytryny

łka posiekanej zielonej pietruszki

suszony tymianek

cukier

l

pieprz

 

Na początku zagotuj bulion z ł oliwy, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mrożone krewetki (krewetki z puszki osącz), gotuj 5-6 minut i wyjmij, następnie dodaj umyte pieczarki i gotuj około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ł cedzakową i ostudź.

 

Obrane jaja przekrój na pół, delikatnie oddziel żółtka. Pieczarki, krewetki i żółtka drobno posiekaj, wymieszaj z ł masła, solą, pieprzem i tymiankiem. Tą masą nadziewaj białka.

 

Przygotuj żaroodporny półmisek - wysmaruj go masłem i ułóż w nim faszerowane jaja. Potem stop w rondlu ł masła, dodaj mą, zrób białą zasmaż. Rozprowadź przestudzonym bulionem i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i (ewentualnie) szczyptę cukru, a całość wymieszaj. Gęstym sosem zalej jaja, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.

 

Podawaj jako gorą przekąskę z buł lub jako danie obiadowe z ryżem na sypko i surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin