Jaja zapiekane z rokpolem.rtf

(7 KB) Pobierz
Jaja zapiekane z rokpolem

Jaja zapiekane z rokpolem

 

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

15 dag rokpolu lub innego pleśniowego sera

10 dag startego żółtego sera

10 dag masła

łka mąki

szklanka mleka

szklanka śmietany

łka soku z cytryny

cukier

l

pieprz

 

Obrane jaja przekrój wzdł na pół, wyjmij żółtka. Rokpol utrzyj na gładką jednolitą masę z 2 łkami masła i żółtkami. Masę przypraw pieprzem, nadziej nią białka.

 

W rondelku stop 2 łki masła, dodaj mą, zrób białą zasmaż, a następnie rozprowadź mlekiem i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz czas na śmietankę i połowę żółtego sera - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż jaja, delikatnie polej je gęstym sosem, posyp pozostałym serem i grudkami masła i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.

 

Podawaj jako gorą przekąskę z buł lub jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem albo makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin