Pomidory zapiekane z jajkami
Składniki:
4 duże pomidory
7 jaj
3 łyżki utartego żółtego sera
cebula
sól, pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
olej do formy
kilka liści sałaty
Pomidory umyj i osusz, zetnij wierzchy (w 1/4 wysokości) i ostrożnie wydrąż. Następnie obierz i posiekaj 2 ugotowane na twardo jajka oraz cebulę. Wymieszaj z opłukaną, osuszoną i pokrojoną natką. Wbij jajko, dodaj żółty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij pomidory, do każdego wbij po jajku, ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 15-20 minut.
Podawaj na liściach sałaty. Pomidory możesz też napełnić farszem z pokrojonego miąższu pomidorowego, 20 dag twarożku i 3 żółtek.
my_cha