Pomidory zapiekane z jajkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pomidory zapiekane z jajkami

Pomidory zapiekane z jajkami

 

Składniki:

4 duże pomidory

7 jaj

3 łki utartego żółtego sera

cebula

l, pieprz

kilka gałązek natki pietruszki

olej do formy

kilka liści sałaty

 

Pomidory umyj i osusz, zetnij wierzchy (w 1/4 wysokości) i ostrożnie wydrąż. Następnie obierz i posiekaj 2 ugotowane na twardo jajka oraz cebulę. Wymieszaj z opłukaną, osuszoną i pokrojoną natką. Wbij jajko, dodaj żółty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij pomidory, do każdego wbij po jajku, ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 15-20 minut.

 

Podawaj na liściach sałaty. Pomidory możesz też napełnić farszem z pokrojonego miąższu pomidorowego, 20 dag twarożku i 3 żółtek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin