Zielony omlet
Składniki na 4 porcje:
8 jaj
szklanka śmietany
10 dag twardego żółtego sera
2 pęczki dymki
2 ziemniaki
kilka gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
8 łyżek oleju
sól
pieprz
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć na posolony wrzątek, a mniej więcej po 10 minutach odcedź.
Dymki oczyść, zielone części i szczypiorek pokrój, a białe cebulki posiekaj.
Śmietanę ubij na sztywno, ser zetrzyj na drobnej tarce. Jajka zmiksuj, dodaj śmietanę, ser, pokrojone dymki i ziemniaki, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.
Czosnek obierz i podziel na połówki. Cztery małe, okrągłe naczynia żaroodporne (lub dużą tortownicę) natrzyj czosnkiem i posmaruj olejem. Do każdej wlej 1/4 masy jajecznej i zapiecz je przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem udekoruj natką.
Omlet z dymką jest ostry w smaku, jeżeli chcesz go nieco złagodzić, dodaj jeszcze jeden ziemniak i trochę zielonego groszku.
my_cha