Kuskus z drobiem
Składniki na 4 porcje:
1,5 szklanki kuskusu
około 30 dag piersi kurczaka
50 dag mrożonych brokułów
kawałek korzenia imbiru (1 cm)
2 łyżki mąki
sól
pieprz
3 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju, następnie wrzuć zamrożone brokuły podzielone na różyczki - przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas poruszając naczyniem. Po 5 minutach posól, przełóż do rondla i trzymaj w cieple.
Patelnię wytrzyj, wlej następną łyżkę oleju i wrzuć drobno posiekany imbir, a gdy olej nabierze aromatu, dodaj opłukane, osuszone, pokrojone w wąskie paski i obtoczone w mące piersi kurczaka. Smaż po 3 minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia, na końcu posól.
Kuskus zalej wrzątkiem i postępuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie miękki, dodaj do mięsa na patelni, wymieszaj z brokułami, dopraw solą i pieprzem. Całość zagrzej. Potrawę udekoruj zieleniną.
Kusus jest idealnym składnikiem wszelkich błyskawicznych dań. Można go łączyć np. z usmażonymi pieczarkami, fasolą z puszki lub dowolną wędliną.
my_cha