Udka kurczaka z owocowym sosem.rtf

(7 KB) Pobierz
Udka kurczaka z owocowym sosem

Udka kurczaka z owocowym sosem

 

Składniki:

4 udka kurczaka

2 mandarynki

2 łki otartej lub drobno pokrojonej

skórki z mandarynek

sok z cytryny

l

łka oleju

łka masła

sos:

4-5 mandarynek

pół szklanki owocowego wina (np. Sangrii)

mały kieliszek czystej wódki

marchewka

cebula

2 goździki

liść laurowy

2 łki oleju

l

pieprz

cukier

 

Umyte i osuszone udka kurczaka skrop sokiem z cytryny, natrzyj skórką z mandarynki i solą, zostaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu.

 

Przygotuj sos: umytą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i podzielone na ćwiartki mandarynki. Wlej wino i pół szklanki przegotowanej wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito. Kurczaka zrumień na mocno rozgrzanym oleju, przełóż do rondla, dodaj masło i duś pod przykryciem około 25 minut. Następnie wlej sos i duś jeszcze około 25 minut. Miękkie udka wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku, sos lekko odparuj, dopraw cukrem i wódką, polej nim udka.

 

Podawaj z ryżem lub makaronem, udekorowane ćwiartkami mandarynek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin