Biosensory.pdf
(
49 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - biosensory.doc
Jednym z postħpw w biotechnologii, pozwalajĢcy na pozyskiwanie
biologicznie aktywnych skþadnikw Ňywych organizmw oraz ich wiĢzanie
ze staþym noĻnikiem, pozwoliþ na opracowanie nowych metod, ktre mogĢ
zastħpowaę niektre fizykochemiczne metody. Do nich naleŇĢ metody
enzymatyczne i ich rozwiniħcie, tj. metody z zastosowaniem biosensorw.
Termin biosensor pojawiþ siħ w literaturze 1950 roku. Jednak to dopiero w
roku 1962, Clark i Lyons zbudowali pierwszy bioczujnik, w ktrym
jonoselektywna elektroda tlenowa zostaþa wyposaŇona w enzym jako
membranħ do detekcji glukozy.
Podstawowa definicja:
Biosensor- jest to czujnik, ktrego element biologiczny oddziaþuje z
substancjĢ oznaczanĢ, a efekt jest przeksztaþcany przez zespolony z nim
element niebiologiczny (transduktor) na sygnaþ elektryczny.
Czyli:
Bioczujniki (biosensory) to sensory chemiczne skþadajĢce siħ z dwch
zasadniczych elementw:
* warstwy receptorowej w postaci materiaþu biologicznego
Ğ przetwornika elektrycznego lub optycznego
Mamy tu : Schemat ideowy Biosensora
Oglne rŇnice w budowie biosensorw dotyczĢ elementu biologicznego
oraz transduktora.
N rysunku :
Warstwa receptorowa sþuŇy do Ðrozpoznawania" oznaczanego zwiĢzku, a
przetwornik do Ðprzetþumaczenia" sygnaþu biologicznego na parametr
mierzalny fizycznie.
Receptorem mogĢ byę:
* enzymy
(Ich wyjĢtkowa rola w przyrodzie to obniŇanie bariery energii aktywacji
okreĻlonej reakcjiÎjak regulatory. WyrŇniajĢ siħ wysokĢ selektywnoĻciĢ
wzglħdem substratu oraz þĢczĢ w sobie rozpoznanie i wzmocnienie, co jest
niezwykle waŇne przy konstrukcji sensorw enzymatycznych.
NajczħĻciej stosowane metody immobilizacji (unieruchomienie)enzymw
to:
- fizyczna immobilizacja w membranie do dializ
- immobilizacja w materiale Ňelowym
- kowalencyjne zwiĢzanie z matrycĢ ŇelowĢ
- bezpoĻrednie zwiĢzanie kowalencyjne z powierzchniĢ np. sensora)
*bakterie
(Wykorzystanie mikroorganizmw jako biologicznych elementw
biosensorw nie jest obecnie tak zaawansowane. StwarzajĢ one szerokie
moŇliwoĻci w analizie zþoŇonych mieszanin, kontroli procesowej,
monitorowaniu Ļrodowiska, szacowaniu toksycznoĻci i wykrywaniu
mutagenw. Sensory mikrobiologiczne wykazujĢ lepszĢ czuþoĻę, ale gorszĢ
selektywnoĻę w porwnaniu do biosensorw enzymatycznych, Biosensory
z zastosowaniem bakterii wykonuje siħ przez fizyczne zwiĢzanie wymazu
komrek bakterii na powierzchni elementu detekcyjnego. Zazwyczaj
komrki bakterii sĢ unieruchomione membranĢ do dializ lub innymi typami
membran mikroporowatych, przez ktre moŇe penetrowaę analizowana
substancja.)
*Tkanki
(Biosensory wykorzystujĢce tkanki roĻlin i zwierzĢt wykonuje siħ,
umieszczajĢc cienki plaster tkanki na koıcwce sensora i zabezpieczajĢc
porowatĢ membranĢ. W porwnaniu do biosensorw bakteryjnych, te
wykorzystujĢce tkanki wykazujĢ lepszĢ selektywnoĻę, poniewaŇ mniej
przeszkadzajĢcych enzymw jest w matrycy tkankowej. Przykþadem moŇe
byę glutaminowy sensor, gdzie cienki wycinek nerki umocowano na
koıcwce amoniakalnej elektrody gazowej i zabezpieczono nylonowĢ
membranĢ.)
*receptory
(Biosensory wykorzystujĢce receptory uzyskujĢ swojĢ selektywnoĻę w
wyniku naturalnego powinowactwa wþaĻciwych biaþek lub fragmentw
protein do specyficznych substancji, zwanych ligandami dopeþniajĢcymi
(jony ujemne lub czĢsteczki zwiĢzane z jonem centralnym w zwiĢzkach
kompleksowych). W biosensorach wykorzystujĢcych receptory jako
materiaþ biologiczny po etapie czĢstkowego rozpoznania nie zachodzi
reakcja chemiczna. WiħkszoĻę biosensorw wykorzystuje receptory z
zastosowaniem poĻredniego typu detekcji.)
Przetworniki
to zwykle :
* Elektroda potencjometryczna
- elektroda pH
* Elektroda amperometryczna
- elektroda tlenowa
* Optyczna
- Ļwiatþowd
* Pþprzewodnikowa
- tranzystor
Gþwnym zadaniem przetwornika jest konwersja mierzonego parametru
na sygnaþ: elektryczny, optyczny lub akustyczny.
JednĢ z elektrod o ktrej bħdħ mwię jest elektroda tlenowa ktra wþaĻnie
naleŇy do sensorw amperometrycznych:
Sensory amperometryczne
sĢ grupĢ sensorw elektrochemicznych,
wykorzystujĢcych zaleŇnoĻę mierzonego prĢdu od stħŇenia oznaczanej
substancji. W amperometrii wykorzystuje siħ wþasnoĻci charakterystyki
prĢdowo-napiħciowej odpowiednio wykonanej elektrody, w ktrej dla
pewnego zakresu przyþoŇonych napiħę prĢd jest praktycznie niezaleŇny od
wartoĻci napiħcia. WartoĻę prĢdu elektrody amperometrycznej jest
zdeterminowana reakcjami zachodzĢcymi na elektrodzie roboczej
najczħĻciej katodzie, zwiĢzanymi z wymianĢ elektronw, w ktrych biorĢ
udziaþ oznaczane substancje. Amperometria znalazþa szerokie
zastosowanie w pomiarach stħŇeı tlenu, gazw toksycznych i wielu
substancji organicznych, gþwnie glukozy. UmoŇliwia pomiar stħŇeı rzħdu
10-8 Î 10-9 mol/l.
Przykþadem jest:
Elektroda tlenowa Clarka, ktra jest sensorem do oznaczania tlenu,
jakkolwiek wprowadzenie niezbħdnych modyfikacji w jej konstrukcji
umoŇliwia opracowanie sensorw do oznaczania innych gazw o
wþasnoĻciach utleniajĢco Î redukujĢcych, jak: H-2S, NO, NO2, Cl2, CO.
Klasyczna elektroda Clarka jest elektrodĢ z ciekþym elektrolitem,
najczħĻciej w postaci wodnego roztworu chlorku potasowego. Anoda jest
wykonana ze srebra, a katoda z metalu szlachetnego: platyny lub zþota
.Rysunek Ideowy ---schemat amperometrycznej elektrody tlenowej
Clarka
Jako materiaþy membran w takich czujnikach stosuje siħ rŇne polimery
(teflon, polietylen, polimery silikonowe) przez ktre tlen þatwo przenika, w
przeciwieıstwie do innych gazowych skþadnikw prbki.
Jako przykþad moŇe posþuŇyę amperometryczny czujnik enzymatyczny do
pomiaru stħŇenia glukozy (elektroda tlenowa z enzymem w czħĻci
receptorowej).
Czujniki te charakteryzujĢ siħ przede wszystkim wysokĢ selektywnoĻciĢ
dla glukozy. Prace nad nimi prowadzone sĢ od wielu lat, poczĢtkowo do
zastosowaı medycznych, a od pewnego czasu rwnieŇ na potrzeby
biotechnologii i przemysþu spoŇywczego.
WykorzystujĢ one elektrodħ tlenowĢ w poþĢczeniu z membranĢ
zawierajĢcĢ oksydazħ glukozy Î enzym utleniajĢcy glukozħ. Na
powierzchni elektrody tlenowej umieszcza siħ warstwħ unieruchomionego
enzymu. Elektrodħ takĢ zanurza siħ w roztworze nasyconym tlenem z
powietrza i rejestruje prĢd poczĢtkowy. Po dodaniu glukozy czħĻę tlenu
dyfundujĢcego do katody jest zuŇywana w reakcji w warstwie
immobilizowanego enzymu, co zmniejsza jego strumieı dyfuzji do
powierzchni katody. Po pewnym czasie procesy na elektrodzie osiĢgajĢ
stan ustalony i rejestruje siħ prĢd koıcowy. Spadek natħŇenia prĢdu jest
wprost proporcjonalny do stħŇenia glukozy. Pomiar spadku natħŇenia
prĢdu dla rŇnych stħŇeı glukozy pozwala wyznaczyę krzywĢ kalibracyjnĢ,
na podstawie ktrej oznaczamy zawartoĻę glukozy w badanej prbce,
zwykle po odpowiednim jej rozcieıczeniu.
Do pomiaru wykorzystuje siħ reakcjħ utleniania glukozy zawartej w
prbce, pod wpþywem oksydazy glukozowej znajdujĢcej siħ w membranie
przepuszczalnej dla glukozy i tlenu, a stanowiĢcej barierħ dla innych
substancji, ktre mogþyby wpþywaę negatywnie na wyniki. W wyniku
reakcji enzymatycznej tlen rozpuszczony w prbce zostaje czħĻciowo
zuŇyty zgodnie z poniŇszĢ reakcjĢ:
Pozostaþa czħĻę tlenu (zaleŇna od stħŇenia glukozy w prbce)dyfunduje w
kierunku ujemnie spolaryzowanej elektrody El-, gdzie ma miejsce
wymiana þadunkw elektrycznych, co jest rwnoznaczne z przepþywem
prĢdu I w obwodzie zewnħtrznym skþadajĢcym siħ ze Ņrdþa napiħcia E i
rezystora R.
MoŇliwe sĢ rŇne sposoby pomiaru glukozy w prbce i odpowiednio do
tego wymagane sĢ odmienne konstrukcje czujnikw glukozy.
W szczeglnoĻci, najprostszy i najtaıszy pomiar odbywa siħ wtedy, gdy
prbka pþynu w postaci pojedynczej kropli zostanie umiejscowiona na
czujniku (czujnik Ðkroplowy"), lub teŇ czujnik zanurzony zostanie w
naczyıku zawierajĢcym prbkħ.
Innym przykþadem jest elektroda optyczna:
Optyczny sensor chemiczny jest urzĢdzeniem, ktre przetwarza
chemicznĢ informacjħ o prbce (np. stħŇenie okreĻlonego skþadnika w
prbce) na sygnaþ uŇyteczny analitycznie.
WiĢzka Ļwiatþa przenoszona jest miħdzy elementami sensora za pomocĢ
wþkien Ļwiatþowodowych. W ten sposb wiĢzka oddziaþuje przez caþĢ
drogħ z granicĢ miħdzy oĻrodkami o rŇnej għstoĻci optycznej, ktre to
oddziaþywanie zachodzi bez strat dziħki zjawisku caþkowitego
wewnħtrznego odbicia.
Biosensory wykorzystujĢce optyczne metody detekcji wykonuje siħ,
unieruchamiajĢc materiaþ biologiczny, np. enzym na powierzchni koıcwki
wþkna Ļwiatþowodowego.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MoŇna
wyrŇnię dwie kategorie biosensorw z zastosowaniem detekcji optycznej.
*Pierwsza kategoria, to biosensory wykorzystujĢce reakcjħ chemicznĢ jako
etap poĻredni miħdzy reakcjĢ enzymatycznĢ i wþaĻciwym pomiarem
optycznym.
*W drugiej kategorii, enzymatyczna reakcja zuŇywa lub generuje
optycznie czynne substancje, ktre mogĢ byę monitorowane
optoelektronicznym przez wþkno Ļwiatþowodowe.
!!!!! Przykþadem biosensora optycznego wykorzystujĢcego reakcjħ
immunochemicznĢ jest sensor do pomiaru stħŇenia glukozy.
W detekcji analitu wykorzystuje siħ immunochemicznĢ reakcjħ wypierania
dekstranu z konkanawiliny A przez glukozħ. Aby otrzymaę mierzalny
sygnaþ optyczny, dekstran znaczony jest fluoresceinĢ, a konkanawilina A
immobilizowana jest do wewnħtrznej powierzchni membrany dializyjnej,
przepuszczajĢcej selektywnie glukozħ do wnħtrza przestrzeni pomiarowej.
W ten sposb konkanawilina znajduje siħ poza strefĢ oĻwietlenia z
rdzenia. WzrastajĢce stħŇenie glukozy powoduje wypieranie dekstranu,
ktry dyfunduje do ĻcieŇki optycznej, gdzie wzbudzana jest fluoresceina.
Tak wiħc wzrostowi stħŇenia glukozy towarzyszy wzrost intensywnoĻci
emisji fluorescencji
Innym rozwiĢzaniem w sensorach czuþych na glukozħ jest uŇycie fazy
zawierajĢcej oksydazħ glukozy i fluorofor czuþy na wygaszanie tlenu.
Utlenianie glukozy, katalizowane przez oksydazħ, wymaga udziaþu tlenu,
ktrego zawartoĻę redukowana jest proporcjonalnie do stħŇenia analitu.
Inne to:
Biosensory sĢ urzĢdzeniami zminiaturyzowanymi, co niesie za sobĢ
zmniejszenie czuþoĻci. SĢ wykorzystywane m.in.
-w badaniach Ļrodowiska,
- analityce medycznej
- kontroli procesw technologicznych.
W ochronie Ļrodowiska
biosensory mogĢ byę uŇywane do detekcji i
identyfikacji substancji toksycznych i mutagennych w otaczajĢcym
Ļrodowisku. Spadek aktywnoĻci immobilizowanego biokatalizatora moŇe
byę mierzony jako zmniejszenie siħ szybkoĻci reakcji biokatalitycznej.
WielkoĻę tego spadku jest proporcjonalna do stħŇenia wþaĻciwej trucizny.
Oglnie, izolowany biokatalizator enzymatyczny moŇe byę uŇyty jako
wskaŅnik klasy zwiĢzkw. Przykþadem jest wykrywanie fosforanw
organicznych, wykorzystujĢcych inhibitowanie acetylocholinosterazy.
Reakcjħ enzymatycznĢ moŇna monitorowaę elektrodĢ pH, a szybkoĻę
reakcji jest odwrotnie proporcjonalna do stħŇenia zwiĢzkw
fosforoorganicznych. Zjawisko inhibicji enzymu przez zanieczyszczenia
Ļrodowiskowe zostaþo wykorzystane w licznych biosensorach
elektrochemicznych, gdzie aktywna warstwa (membrana, film)
immobilizowanego enzymu jest naniesiona na powierzchniħ
przetwornikw, jak np. elektrody pH, gazowe elektrody tlenowe lub
dwutlenku wħgla oraz inne elektrody jonoselektywne. Enzymy moŇna
immobilizowaę przez proste zabezpieczenie membranĢ do dializy lub
kowalencyjne zwiĢzanie z powierzchniĢ elektrody za pomocĢ np. aldehydu
glutarowego. Krzywe odpowiedzi sensora w okreĻlonym zakresie stħŇenia
substratu sĢ porwnywane z krzywymi odpowiedzi dla analogicznych
prbek, ale zawierajĢcych rwnieŇ zanieczyszczenie.
Do oznaczania oglnej toksycznoĻci roztworu zastosowano biosensory
bakteryjne. W tym przypadku, szybkoĻę metabolizmu ŇyjĢcych komrek
bakterii jest monitorowana elektrodĢ tlenowĢ. Kiedy poziom toksycznoĻci
roĻnie, szybkoĻę respiracji tych immobilizowanych komrek spada i mniej
tlenu jest zuŇywane. Tak wiħc wzrost poziomu tlenu jest oznakĢ wzrostu
toksycznoĻci, a stopieı spadku metabolizmu jest miarĢ tego wzrostu.
Sensory tego typu nie sĢ selektywne na okreĻlonĢ truciznħ lub ich klasħ,
ale umoŇliwiajĢ okreĻlenie oglnego stopnia toksycznoĻci badanej prbki.
Zastosowanie
biosensorw w chemii klinicznej
grupuje siħ wokþ rozwoju
urzĢdzeı do analiz in vitro oraz do pomiarw stanw krytycznych.
Systemy do pomiarw analitycznych sĢ projektowane do uŇytku w
Plik z chomika:
neomnemonic
Inne pliki z tego folderu:
Wstęp do chemii bionieorganicznej.pdf
(3912 KB)
Wpływ stężenia i temperatury na lepkośc roztworów.pdf
(160 KB)
Wiązania jądrowe.ppt
(530 KB)
Wiązania chemiczne.ppt
(6505 KB)
Trwałość związków kordynacyjnych.ppt
(1077 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chemistry, Physics, Biophysics
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin