Plain Parantha.txt

(1 KB) Pobierz
Bez nadzienia
Skladniki:
Atta ( whole wheat flour) czyli maka indyjska
 ( mozna kupic w �Azja Shop� w Raszynie lub w sklepie Indyjskim przy ul. Wiertniczej 110 w W-wie.
Ew. mozna te uzyc maki zytnej lub poznanskiej. Ja osobisci mieszam make �Atta� z polska maka poznanska - 2 szklanki
Ghee lub olej do smazenia lub Maslo � 3 lyzeczki
S�l wg uznania
Swieza kolendra ( opcjonalnie - fajnie jak cos zielonego widac w tych paranthach)
Mleko lub woda ( ja uzywam wode)

Skladniki do smazenia:
Ghee wg uznania ( w zaleznosci od tego, czy ktos lubi tluste lub bardziej tluste )
S�l ( wg uznania)
Ajwain ( mozna kupie w wspomnianych sklepach)
Pieprz i czerwona papryka w proszku, ostra � jesli ktos lubi ostra paranthe, tak jak ja


Spos�b przyrzadzenia:
Wyrobic ciasto, dodajac skladniki do maki i gniesc az ciasto jest ani twarde ani lepkie, i tak elastyczne 
, ze po przyciskaniu lekko palcem, wraca do swojego ksztaltu.
Zrobic kilka /kilkanascie kulek z tego ciasta.
Walkowac kulki na cienki okrag . Smarowac olejem , rozrzucic i smarowac Ajwainem (tylko troche) , sola , pieprzem i papryka (wg uznania).
Skladac na p�l , zn�w smarowac tylko olejem .
Skladac na cwierc okrag i rozwalkowac do mniej wiecej oryginalnego rozmiaru, tylko ze w ksztalt tr�jkata.
Smazyc taki placek na rozgrzanej patelni. Po 2-3 minutach przewr�cic na druga strone , smarowac tluszczem i przewr�cic na pierwotna strone . 
Pamietajcie , ze ta pierwotna strona jest prawie gotowa, wiec po smarowaniu tluszczu trzeba w ciagu p�l minuty przewr�cic znowu, 
zeby sie nie przypalilo . Smarowac tluszczem druga strone i przewr�cic, aby smazyc jeszcze przez 2-3 minuty. Caly czas uwazac, 
zeby sie nie przypalilo ( Hinduski tez sie ucza kilka lat, zanim sie naucza zrobic dobra paranthe)

Parantha jest gotowa . Mozna jesc ze ( lub/i ) smietana , kefirem , jogurtem naturalnym ( smakuje jak indyjskie dahi), 
achaarem ( pikle Indyjskie �mozna kupic), maslem, Desi Ghee ( taki tluszcz indyjski � mozna kupic) , potrawami itd...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin