Bez nadzienia Skladniki: Atta ( whole wheat flour) czyli maka indyjska ( mozna kupic w �Azja Shop� w Raszynie lub w sklepie Indyjskim przy ul. Wiertniczej 110 w W-wie. Ew. mozna te uzyc maki zytnej lub poznanskiej. Ja osobisci mieszam make �Atta� z polska maka poznanska - 2 szklanki Ghee lub olej do smazenia lub Maslo � 3 lyzeczki S�l wg uznania Swieza kolendra ( opcjonalnie - fajnie jak cos zielonego widac w tych paranthach) Mleko lub woda ( ja uzywam wode) Skladniki do smazenia: Ghee wg uznania ( w zaleznosci od tego, czy ktos lubi tluste lub bardziej tluste ) S�l ( wg uznania) Ajwain ( mozna kupie w wspomnianych sklepach) Pieprz i czerwona papryka w proszku, ostra � jesli ktos lubi ostra paranthe, tak jak ja Spos�b przyrzadzenia: Wyrobic ciasto, dodajac skladniki do maki i gniesc az ciasto jest ani twarde ani lepkie, i tak elastyczne , ze po przyciskaniu lekko palcem, wraca do swojego ksztaltu. Zrobic kilka /kilkanascie kulek z tego ciasta. Walkowac kulki na cienki okrag . Smarowac olejem , rozrzucic i smarowac Ajwainem (tylko troche) , sola , pieprzem i papryka (wg uznania). Skladac na p�l , zn�w smarowac tylko olejem . Skladac na cwierc okrag i rozwalkowac do mniej wiecej oryginalnego rozmiaru, tylko ze w ksztalt tr�jkata. Smazyc taki placek na rozgrzanej patelni. Po 2-3 minutach przewr�cic na druga strone , smarowac tluszczem i przewr�cic na pierwotna strone . Pamietajcie , ze ta pierwotna strona jest prawie gotowa, wiec po smarowaniu tluszczu trzeba w ciagu p�l minuty przewr�cic znowu, zeby sie nie przypalilo . Smarowac tluszczem druga strone i przewr�cic, aby smazyc jeszcze przez 2-3 minuty. Caly czas uwazac, zeby sie nie przypalilo ( Hinduski tez sie ucza kilka lat, zanim sie naucza zrobic dobra paranthe) Parantha jest gotowa . Mozna jesc ze ( lub/i ) smietana , kefirem , jogurtem naturalnym ( smakuje jak indyjskie dahi), achaarem ( pikle Indyjskie �mozna kupic), maslem, Desi Ghee ( taki tluszcz indyjski � mozna kupic) , potrawami itd...
sweet.wer