CHOROBY ZAKAŹNE dn. 4.01.07r
LISTERIOZA
Etiologia:
▪ Listeria monocytogenes
▪ G +, ruchliwa pałeczka
▪ Względny pasożyt wewnątrzkomórkowy
▪ Listrioza jest chorobą występuje na całym świecie, lecz stosunkowo rzadko
▪ Bakterie Listria monocytogenes można izolować z wody, glęby, gnijącej roślinności, traw, kiszonek oraz różnych gatunków ssaków, ptaków, ryb, skorupiaków
Drogi zakażenia:
▪ Choroba odzwierzęca, źródło: niepasteryzowane mleko, zanieczyszczone owoce i warzywa
▪ Źródłem zakażenia są zwierzęta, chorujące lub będące bezobjawowyminosicielami pałeczek Listeria monocytogenes
▪ Przeprowadzone badanie epidemiologiczne wskazuję, że 1 do 10% ludzi może być nosicielami Listeria m. w przewodzie pokarmowym
▪ Wrotami zakażenia jest przewód pokarmowy, u zdrowych osób posiadających fizjologiczną florę jelitową do zakażenia jednak nie dochodzi, gdyż uniemożliwia ona penetrację bakterii Listeria do ścian jelita
Listeria m. wykazuje względne powinowactwo do spojówek OUN.
Przebieg kliniczny:
▪ Wywołuje sepsę lub zapalenie opon mózgowo rdzeniowych
▪ U chorych z obniżoną odpornością nowotwory po przeszczepach
▪ Objawy, które u nich występują mogą przybierać postać grypopochodną lub postać ciężkiej listeriozy:
Zapalenie wsierdzia
Ogólnoustrojowa bakteriemia
Zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych
▪ Listrioza listrioza ciężarnej jest mało charakterystyczna
▪ UWAGA!!! Odmiedniczkowe zapalenie nerek – wtedy Listrioza – zawsze posiew
▪ Większość infekcji u płodu rozwija się w II połowie ciąży
Skutki zakażenia Listeria m.
▪ W I trymestrze – poronienie
▪ Wewnątrzmaciczne obumarcie płodu
▪ Przedwczesny poród zainfekowanego płodu
▪ Listrioza wrodzona:
We wczesnym okresie noworodkowym – posocznica
W późnym okresie – zapalenie płuc lub opon mózgowo rdzeniowych bez objawów posocznicy
Hepatospleniomegalia
Profilaktyka:
▪ Czyszczenie i odkażanie posadzek, kanałów ściekowych, urządzeń schładzania oraz miejsc uboju zwierząt
▪ Nie jeść surowego mięsa
▪ W gospodarstwie domowym należy wiedzieć, że LIsteria m. nie rozwiją się w temp. poniżej 2 st. C powyżej 45st. powyżej. Ginie pod wpływem gotowania i pasetyzowania
▪ Lepiej unikać:
· Owoców morza, takich jak wędzone surowe ryby, małże sushi itp.
· Wcześniej ugotowanych potraw mięsnych, które spożywane są bez poddania obróbce cieplnej (salami, zimne potrawy z fast fordów)
· Niepasteryzowanego mleka i jego przetworów
· Serów miękkich (brie, camembert, ricota, feta) które aj są bezpieczne po pogrzaniu, nie tylko ze względu na produkcję mleka Niepasteryzowanego, ale również ze względu na okres leżakowania
Leczenie liseriozy:
· Penicyliny
· Makrolidy przez min. 14 dni
· Śmiertelność 30 – 60%
chomiczkaAnka