Odcinek 13 „Potrawy na pocieszenie”
ZAPIEKANKA Z WOŁOWINY Z PODWÓJNYM PUREE
Zapiekanka wołowa: ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoOk. 900g cebuli, posiekanejOk. 700g marchewek, pocięta w talarki½ szklanki mąkiSól i świeżo zmielony pieprz1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego2,5 kg wołowiny (np. łopatki)1 duża pomarańcza, skórka i sok2 szklanki piwa Porter2 szklanki wody4 liście laurowePodgrzej 4 łyżki stołowe oliwy w dużym garnku, smaż cebulę i marchew ok. 5min., aż będą miękkie.Przełóż podsmażone warzywa do miski, a resztę oleju wlej do garnka. Do worka włóż mąkę, sól, pieprz, szałwię, ziele angielskie i wołowinę, mięso obtocz w mące i reszcie składników przed wrzuceniem na patelnię. Rób to partiami, niech mięso zabrązowi się z każdej strony, potem włóż je do dużego naczynia.
Kiedy mięso będzie gotowe, połącz sok pomarańczowy z piwem i doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i liście laurowe, doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj 2,5 h. Najlepiej odgrzać to dzień lub dwa, po, ale jeśli chcesz podawać potrawę tego samego dnia to gotuj jeszcze 30min, żeby mięso na pewno było delikatne i miękkie.
Podwójne puree:2,4 kg słodkich ziemniaków2,4 kg zwykłych ziemniaków½ szklanki oliwy z oliwek1 łyżeczka startej gałki muszkatołowejSólŚwieżo zmielony pieprzUstaw piekarnik na ok. 220°CZawiń każdego słodkiego ziemniaka osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1,5h. Zostaw je w foli do wystygnięcia.W międzyczasie obierz zwykłe ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i ugnieć.Otwórz foliowe “pakunki” nad ubitymi ziemniakami (aby polać je wszystkim, co wypłynie z foli). Ciągle trzymając słodkie ziemniaki nad ubitymi, obierz skórkę i wrzuć miąższ.Dodaj oliwę i ubij ziemniaki razem, drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu.
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
1 ¾ szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao¾ szklanki cukru pudru¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania1 szklanka mleka⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPotrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinekUstaw piekarnik na ok. 205°CMąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek, tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
POLEWA TOFFI
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa brązowego cukru2 łyżki stołowe ciemnego syropu kukurydzianego80g masła⅔ szklanki śmietany kremówkiLody waniliowe
Cukier, syrop i masło włóż do garnka, powoli doprowadź do wrzenia, niech masło i cukier się rozpuszczą. Pozwól miksturze wrzeć kilka minut zanim, powoli dodasz śmietanę. Gotuj jeszcze 2-3 min. lub do czasu, aż sos będzie gładki, gęsty, lepki i błyszczący.
Podawać z kilkoma gałkami lodów waniliowych.
CHLEB Z CIEPŁYM MLEKIEM
2 grube kromki, białego chleba2 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego1 szklanka mlekaPorwij chleb w nierówne kawałeczki i posyp cukrem. Podgrzej mleko i polej nim chleb.
dagmarkak