Podstawy dietetyki - 15.10.2009r.docx

(15 KB) Pobierz

Podstawy dietetyki

System diet – o ustalonej nomenklaturze, przystosowanych do potrzeb lecznictwa zakniętego i do zastoswnaiwa domowego, przyjętych i bowiązujących w całejsłubie zdrowia.

·         Stwarza płaszczyzne prozumienia miedzy pacjentem oraz  lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami, pracownikami zakładów żywienia w sprawie żywinai chorych,

·         Pomaga w porwadzeniu nauczania i praktyk zawowodwych

·         Umozliwia ciągłość stosowania diety przez pacjenta w domu czy przy (…)

·         (..)

Spis diet

Opis każdej diety powinien uwzględniać;

·         Nazew diety

·         Cel i zadania diety

·         Zastosowanie

·         Ogolną charakterystykę

·         Produkty i potrawy dozwolone i zabronione

·         Uwagi technologiczne (zabronienie i wskazane technologie)

(Do tego pkt. Należy znać na pamięć)

·         Wartość odżywcza i energetyczną

·         Całodzienną rację pokarmową

·         Przykładowe całodzienne jadłospisy

·         Propozycje potraw na poszczególne posiłki,

·         Sposoby modyfiakaci dla indywidualnych przyapdków

 

Nazwa diety musi wyskazywanć na głowne róznice w stosunku do żywienia podstawowego:

·         Składnik odżywczy podlegający modyfikacji i jej kierunek

·         Różnice w konsystencji

·         Składnik lub produktu eliminowany z diety

Poprawna nazwa diety nie może pochodzić od nazwiska autora, np. dieta Kwaśniewskiego

(…)

Klasyfikacja diet: (wg komisji dietetyki PAN):

·         Deta podstawowa (łątwostrawna)

·         Dieta ubogo białkowa

·         Dieta ubogo tłuszczowa z ograniczeniem błonnika

·         Dietaubogowęglanowa

·         Dieta ubogo energetyczna

·         Dieta oszczędzająca

·         (…)

Klasyfikacja wg H. szczygłowej, IŻŻ:

·         Żywienie podstawowe,

·         Dieta bogato resztkowa

·         Dieta łątwostrawna

·         Łątwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

·         (..)

Wg. Ktedry DIETETyki, SGGW:

·         Zywienien postawowe

·         Dieta łatwostrawna

o        Z ograniczeniem tłuszczu

o        Z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,

·         Z modyfikacją konsystencji

o        Pa pakowa

o        Płynna

o        Płynna wzmocnionana

o        Do żywienia przez sondę

·         Ubogo białkowa

·         Bogatobiałkwoa

·         Z modyfikacjami skł. Mineralnych

o        Niskosowa

o        Bogato wapniowa

·         (…)

Charakterystka diet

Dieta łątwostrawa

·         Cel i zadania –

o        Dostreczenie organizmowi wszystkich niezbędnych skł. Pokarmowych

o        Zapenienie jak największego ich strawienia i wchłaniania

o        Maksymlane oszczędzanie przewodu pokarmowego przez czynnikiami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi

·         Zastosowanie:

o        Stany zapalne błony sluzowej przewodu poakromowego (biegunki, wymioty, zatrucia)

o        Nadmierna pobudliwośc jelita grubego

o        Nowotwory jelita cienkiego

o        Wyrwównae choroby nerek i dróg zolcowych

o        Choroby infekcyjne ( z wys. Temp)
ostre choroby (zapalenie) płuc, opłucnej,

o        Zaburzenia krążenia płucnego, zwał,

o        Rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych (dla chorych długo leżacych)

·         Charakterystyka diety:

o        Prosta modyfikacja dżywninia podstawowego polegajaca na eliminacji produktów, potraw i technologii zmienszkjacych wchłananie i drażniących przewód pokarmowy,

o        Zawartośc energii i składników pokarmowych

o        Dieta wyjsciowa dla lanownaia wielu diet leczniczych

·         Uwagi technologiczne i ogólne:

o        Wyłaczenie  porduktów i potraw tłustych, ostrych, pobudzających wydzielanie osku żołądkowego,

o        Zawierających dużo błonnika

o        Eleimionacja wysokotermicznych i tłustych technologii )smażenie, grillowanie, zasmażania)

o        Gotowanie w wodzie, parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w foli,

o        Tłuscze najlepiej roślinne

·         Produkty i potrawy zalecane

o        Napoje – mleczne i fermentowane <2% tłuszczu

o        Pieczywo – chleb bułki, pieczywo półcukiernize

o        Dodatki do pieczywa: masło, chudy twaróg, mieso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu, jajaka na miekko

o        Zupy i sosy – rosół warzywny, jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, podporawiane zawiesiną z mąki i mleka

o        Tłuszcze - -dodawane na surow

o        Warzywa – młode i śierze

·         Produkty i przetwory przeciwwskazane

 

Dieta oszczędzająca I z ograniczeniem sub

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin