Podstawy dietetyki
System diet – o ustalonej nomenklaturze, przystosowanych do potrzeb lecznictwa zakniętego i do zastoswnaiwa domowego, przyjętych i bowiązujących w całejsłubie zdrowia.
· Stwarza płaszczyzne prozumienia miedzy pacjentem oraz lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami, pracownikami zakładów żywienia w sprawie żywinai chorych,
· Pomaga w porwadzeniu nauczania i praktyk zawowodwych
· Umozliwia ciągłość stosowania diety przez pacjenta w domu czy przy (…)
· (..)
Spis diet
Opis każdej diety powinien uwzględniać;
· Nazew diety
· Cel i zadania diety
· Zastosowanie
· Ogolną charakterystykę
· Produkty i potrawy dozwolone i zabronione
· Uwagi technologiczne (zabronienie i wskazane technologie)
(Do tego pkt. Należy znać na pamięć)
· Wartość odżywcza i energetyczną
· Całodzienną rację pokarmową
· Przykładowe całodzienne jadłospisy
· Propozycje potraw na poszczególne posiłki,
· Sposoby modyfiakaci dla indywidualnych przyapdków
Nazwa diety musi wyskazywanć na głowne róznice w stosunku do żywienia podstawowego:
· Składnik odżywczy podlegający modyfikacji i jej kierunek
· Różnice w konsystencji
· Składnik lub produktu eliminowany z diety
Poprawna nazwa diety nie może pochodzić od nazwiska autora, np. dieta Kwaśniewskiego
(…)
Klasyfikacja diet: (wg komisji dietetyki PAN):
· Deta podstawowa (łątwostrawna)
· Dieta ubogo białkowa
· Dieta ubogo tłuszczowa z ograniczeniem błonnika
· Dietaubogowęglanowa
· Dieta ubogo energetyczna
· Dieta oszczędzająca
· (…)
Klasyfikacja wg H. szczygłowej, IŻŻ:
· Żywienie podstawowe,
· Dieta bogato resztkowa
· Dieta łątwostrawna
· Łątwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Wg. Ktedry DIETETyki, SGGW:
· Zywienien postawowe
· Dieta łatwostrawna
o Z ograniczeniem tłuszczu
o Z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
· Z modyfikacją konsystencji
o Pa pakowa
o Płynna
o Płynna wzmocnionana
o Do żywienia przez sondę
· Ubogo białkowa
· Bogatobiałkwoa
· Z modyfikacjami skł. Mineralnych
o Niskosowa
o Bogato wapniowa
Charakterystka diet
Dieta łątwostrawa –
· Cel i zadania –
o Dostreczenie organizmowi wszystkich niezbędnych skł. Pokarmowych
o Zapenienie jak największego ich strawienia i wchłaniania
o Maksymlane oszczędzanie przewodu pokarmowego przez czynnikiami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi
· Zastosowanie:
o Stany zapalne błony sluzowej przewodu poakromowego (biegunki, wymioty, zatrucia)
o Nadmierna pobudliwośc jelita grubego
o Nowotwory jelita cienkiego
o Wyrwównae choroby nerek i dróg zolcowych
o Choroby infekcyjne ( z wys. Temp)ostre choroby (zapalenie) płuc, opłucnej,
o Zaburzenia krążenia płucnego, zwał,
o Rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych (dla chorych długo leżacych)
· Charakterystyka diety:
o Prosta modyfikacja dżywninia podstawowego polegajaca na eliminacji produktów, potraw i technologii zmienszkjacych wchłananie i drażniących przewód pokarmowy,
o Zawartośc energii i składników pokarmowych
o Dieta wyjsciowa dla lanownaia wielu diet leczniczych
· Uwagi technologiczne i ogólne:
o Wyłaczenie porduktów i potraw tłustych, ostrych, pobudzających wydzielanie osku żołądkowego,
o Zawierających dużo błonnika
o Eleimionacja wysokotermicznych i tłustych technologii )smażenie, grillowanie, zasmażania)
o Gotowanie w wodzie, parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w foli,
o Tłuscze najlepiej roślinne
· Produkty i potrawy zalecane
o Napoje – mleczne i fermentowane <2% tłuszczu
o Pieczywo – chleb bułki, pieczywo półcukiernize
o Dodatki do pieczywa: masło, chudy twaróg, mieso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu, jajaka na miekko
o Zupy i sosy – rosół warzywny, jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, podporawiane zawiesiną z mąki i mleka
o Tłuszcze - -dodawane na surow
o Warzywa – młode i śierze
· Produkty i przetwory przeciwwskazane
Dieta oszczędzająca I z ograniczeniem sub
wnozcik2007