INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE DZIELARKO-FORMIERKI DO BUŁEK
I. Do obsługi dzielarko-formierki mogą być zatrudnione osoby, które posiadają:
1. Ukończone 18 lat.
2. Zaświadczenie o stanie zdrowia , stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu.
3. Przeszkolenie stanowiskowe na stanowisku piekarz ( szczegółowe zapoznanie z techniczną
instrukcją eksploatacyjną urządzenia lub dokumentacją DTR ).
II . Zasadnicze obowiązki przed rozpoczęciem pracy:
1. Skontrolować stan techniczny, instalację zasilającą oraz prawidłowość zamontowania osłon części mechanicznych.
2. Sprawdzić prawidłowość założenia płyty formującej.
3. Sprawdzić czystość powierzchni stołu i płyty formującej – usunąć stwierdzone zanieczyszczenia. 3. Wszystkie zauważone usterki i zagrożenia zgłaszać przełożonemu w celu natychmiastowego
usunięcia.
III. Czynności przy uruchomieniu i w czasie pracy urządzenia:
1. Urządzenie może być włączone tylko po stwierdzeniu pełnej gotowości roboczej.
2. Uruchomienie maszyny dokonuje się przełącznikiem usytuowanym na korpusie.
3. Ułożyć ciasto na płycie formującej i po umieszeniu płyty z ciastem w dzielarce i poprzez
pociągnięcie dźwigni dociskającej uzyskuje się równomierne rozłożenie ciasta na powierzchni płyty.
4. Po naciśnięciu dźwigni dzielącej następuję podzielenie ciasta na równe części.
5. Naciśnięcie dźwigni formującej (z jednoczesnym naciskiem dźwigni dociskowej) powoduje
formowanie bułek.
6. Po zakończeniu w/w czynności należy wyjąć płytę formującą i usunąć kawałki ciasta.
7. Zachować szczególną ostrożność w czasie manipulacji kończynami w pobliżu płyty formującej.
8. Urządzenie należy wyłączyć natychmiast w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego funkcjonowania.
9. O wszelkich usterkach i nieprawidłowościach w pracy urządzenia należy bezzwłocznie poinformować
przełożonego.
IV. Czynności zabronione:
1. Wykonywać pracę bez przydzielonej odzieży, obuwia roboczego i środków ochrony indywidualnej.
2. Operowanie kończynami w obszarze formowania podczas pracy maszyny.
3. Dopuszczać do pracy osoby nieupoważnione lub spełniające wymagań zawartych w pkt. I.
4. Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem.
5. Zabronione jest eksploatowanie maszyny ze zdemontowanymi osłonami części mechanicznych.
6. Zabronione jest dokonywanie jakichkolwiek napraw , konserwacji i manipulacji przy instalacji
elektrycznej.
7. Dokonywania czyszczenia urządzenia bez upewnienia się o wyłączonym zasilaniu.
V. Czynności po zakończeniu pracy:
1. Po zakończeniu formowania, wyłączyć zasilanie elektryczne, zabezpieczyć przed przypadkowym
włączeniem poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.
2. Oczyścić dzielarko-formierkę, jej wyposażenie a także miejsce pracy (stanowisko pracy).
VI. Uwagi dodatkowe:
1. Konserwacja i naprawa urządzenia może być przeprowadzona jedynie przez pracownika Działu
Technicznego lub autoryzowanego serwisu.
2. Apteczka pierwszej pomocy znajduje się na wyposażeniu pomieszczenia piekarni.
Uwaga !
Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu przełożonemu.
W razie zaistnienia wypadku przy pracy, pozostawić stanowisko robocze w takim stanie w jakim nastąpił wypadek(jeżeli nie powoduje zagrożenia dla poszkodowanego lub innych osób) do czasu przybycia zespołu powypadkowego.
stecza