Smażone pierogi z grzybami.docx

(137 KB) Pobierz

Smażone pierogi z grzybami

Składnikihttp://gotowanie.onet.pl/0


Ciasto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

0,5 kg mąki pszennej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 jajko

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

0,5 płaskiej łyżeczki soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

ok. 3/4 szklanki letniej wody

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/4 szklanki mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Nadzienie:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag suszonych rzybów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka bułki tartej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 jajko, sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

olej do smażenia

                               

Ciasto:http://gotowanie.onet.pl/0

1.http://gotowanie.onet.pl/0Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.http://gotowanie.onet.pl/0

Nadzienie:

1.http://gotowanie.onet.pl/0Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min. Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą. Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.http://gotowanie.onet.pl/0

2.http://gotowanie.onet.pl/0Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi. Wrzucać je na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron. Można podawać na ciepło lub na zimno.http://gotowanie.onet.pl/0

3.http://gotowanie.onet.pl/0W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lug kapustą i grzybami - dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin