Kulinarne inspiracje Tesco - Ryby i owoce morza z grilla.pdf

(1634 KB) Pobierz
341063820 UNPDF
Koktajl z grillowanych krewetek
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:35
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
400 g krewetek krlewskich
250 g pomidorkw koktajlowych
100 g oliwek czarnych bez pestek
2 þyŇki octu winnego
(czerwonego)
2 zĢbki czosnku
1 þyŇka oliwa z oliwek
1 opakowanie saþat fitness
(mieszanka radicchio, lollo i
lodowej)
Sposb przyrzĢdzania:
Krewetki opþucz, skrop oliwĢ z oliwek, dodaj czosnek wyciĻniħty przez praskħ. Nastħpnie grilluj
krewetki na Ļrednim Ňarze przez 5 min stale obracajĢc. Odstaw do wystygniħcia. Na talerzu uþŇ
mieszankħ saþat, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Na tak przygotowane warzywa ukþadaj
ostudzone, grillowane krewetki. Polej caþoĻę octem winnym i oliwĢ z oliwek. Smacznego!
341063820.031.png 341063820.032.png 341063820.033.png 341063820.034.png 341063820.001.png 341063820.002.png
ýosoĻ w dzwonkach z grilla z sosem
cytrynowym
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:50
marynowanie: 01:00
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
800 g þososia w dzwonkach
100 ml jogurtu naturalnego
1 cytryna
4 þyŇki oleju
przyprawy: sl, pieprz zioþowy,
przyprawa do ryb
Sposb przyrzĢdzania:
Olej wymieszaj z solĢ i przyprawĢ do ryb. Cytrynħ sparz, a nastħpnie zetrzyj skrkħ na drobnej
tarce (na drobne wirka), z caþej cytryny wyciĻnij sok. Poþowħ soku z cytryny dodaj do oleju z
przyprawami. ýososia posmaruj marynatĢ i wstaw do lodwki na 1 godz.
Przygotuj sos: Jogurt wymieszaj z resztĢ soku z cytryny i startĢ skrkĢ cytryny, dopraw solĢ i
pieprzem zioþowym.
ýososia wyjmij z lodwki i kþadŅ na grill. SmaŇ po 15 min z kaŇdej strony. Podczas grillowania
rybħ smaruj pozostaþĢ marynatĢ.
341063820.003.png 341063820.004.png 341063820.005.png 341063820.006.png 341063820.007.png 341063820.008.png
PstrĢg faszerowany natkĢ i czosnkiem
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:40
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
4 pstrĢgi Ļredniej wielkoĻci
1 pħczek natki pietruszki
6 zĢbkw czosnku
3 þyŇki masþa
ď cytryny
przyprawy: sl, pieprz, przyprawa
do ryb
Sposb przyrzĢdzania:
Posiekaj natkħ pietruszki, dodaj pociħty w plasterki czosnek i wszystko wymieszaj z masþem.
Tak przygotowanĢ masĢ faszeruj rybħ. Dopraw pstrĢga solĢ, pieprzem i przyprawĢ do ryb. Polej
sokiem z cytryny. Grilluj przez ok. 25 min. Polecamy korzystaę z siatki do pieczenia ryb na
grillu.
341063820.009.png 341063820.010.png 341063820.011.png 341063820.012.png 341063820.013.png 341063820.014.png 341063820.015.png 341063820.016.png
PstrĢg w folii z warzywami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:00
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
4 pstrĢgi patroszone (po ok. 250
g)
2 Ļrednie marchewki
ď Ļredniego selera
1 por
2 Ļrednie cebule
pþ pħczka natki pietruszki
2 þyŇeczki margaryny
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Obrane i umyte marchew i seler pokrj w grubsze zapaþki, cebulħ w kostkħ, por w pþksiħŇyce.
Na patelni rozgrzej 1 þyŇkħ margaryny i podsmaŇaj pokrojone warzywa przez okoþo 10 min.
Opþukane pstrĢgi natrzyj solĢ i pieprzem. Wypeþnij ich wnħtrze podsmaŇonymi warzywami. Tak
przygotowane pstrĢgi ukþadaj na folii aluminiowej, posmaruj resztĢ margaryny i zawiı.
Wszystko poþŇ na grillu i piecz ok. 30 min.
341063820.017.png 341063820.018.png 341063820.019.png 341063820.020.png 341063820.021.png 341063820.022.png
PstrĢg w zioþach owiniħty w plastry
boczku wħdzonego
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:35
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
4 pstrĢgi Ļredniej wielkoĻci
8 plastrw boczku wħdzonego
natka pietruszki
przyprawy: sl, pieprz, zioþa
prowansalskie
Sposb przyrzĢdzania:
Posiekaj natkħ pietruszki i wþŇ do Ļrodka pstrĢga. Obsyp rybħ zioþami prowansalskimi,
przypraw solĢ i pieprzem. Owiı rybħ plasterkami wħdzonego boczku. Przypnij boczek
wykaþaczkami, aby rwnomiernie przylegaþ do ryby.
WþŇ pstrĢga do metalowej siatki. SmaŇ na Ļrednio rozŇarzonym grillu przez ok. 20 min czħsto
obracajĢc.
341063820.023.png 341063820.024.png 341063820.025.png 341063820.026.png 341063820.027.png 341063820.028.png 341063820.029.png 341063820.030.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin