Odc. 35 - Z Glorią.doc

(35 KB) Pobierz
1

1. Łopatka jagnięca:

 

Składniki:

2 łopatki jagnięce

4 ząbki czosnku, zgniecione

6 gałązek świeżego oregano

2 łyżeczki soli

Świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ½ szklanki posypki

3 – 4 łyżki musztardy Dijon

 

Składniki sosu ziołowego:

1 duży ząbek czosnku, zmielony

1 średnia szalotka, przekrojona na pół i posiekana wzdłuż

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka soku z cytryny

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego oregano

2 łyżki posiekanej mięty

Sól

Świeżo mielony pieprz

½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

 

Składniki posypki :

1 bochenek chleba

1 szklanka drobno startego sera pecorino

2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)

2 łyżki suszonych ziół włoskich

3 łyżki suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie posypki:

Chleb wcześniej pokrój na kromki  i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

 

Przygotowanie:

Nasmaruj całe mięso dokładnie czosnkiem, oregano solą i pieprzem. Owiń tak przygotowane mięso w folię i pozostaw na noc w lodówce. Przed przygotowaniem ogrzej do temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone mięso wysmaruj musztardą Dijon i obtocz w posypce. Umieść kawałki mięsa na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut. Podawaj z sosem ziołowym.

 

Przygotowanie sosu ziołowego:

Wymieszaj w misce cebulę, czosnek, ocet balsamiczny, sok z cytryny i szczyptę soli. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj zioła i pieprz, skrop oliwą z oliwek. Sos będzie dosyć pikantny, w razie potrzeby można dodać więcej oliwy z oliwek.

 

2. Pszenna zapiekanka:

Składniki:

½ kg sera ricotta

1 szklanka cukru

1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy

½ łyżeczki skórki z cytryny

½ łyżeczki skórki z pomarańczy

3 duże jajka

½ kg ugotowanego ziarna pszenicy

1 porcja ciasta frolla

 

Składniki ciasta frolla:

2 osełki masła

1 szklanka cukru

½ łyżki skórki z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ łyżki miodu

Szczypta sody oczyszczonej

Szczypta proszku do pieczenia

¼ szklanki wody ( o temperaturze pokojowej)

2 szklanki mąki pszennej

 

Przygotowanie ciasta frolla:

Za pomocą miksera z łopatkami połącz cukier i masło. Ubijaj około 3 minuty, aż masło zacznie robić się puszyste. Dodaj skórkę z cytryny, miód, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj około minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dolej wodę i na średnich obrotach mieszaj około 2 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj około minutę. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. W misce za pomocą miksera wymieszaj ricottę, wodę z  kwiatu pomarańczy, cukier i skórkę z cytrusów. Dodaj jajka, kiedy dokładnie się połączą z masą dodaj pszenicę i dobrze wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż ciastem i wlej przygotowaną masę. Piecz około godzinę, aż zapiekanka zbrązowieje. Przed podaniem poczekaj, aż wystygnie.

 

3. Smażone karczochy:

Składniki:

8 młodych karczochów, oczyszczonych

5 dużych jaj

½ szklanki startego sera pecorino

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 szklanka mąki

2 cytryny

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek do smażenia

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj ser, jajka i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Przytnij twarde liście karczochów. Przetnij je na pół. Trzymaj karczochy w wodzie z wyciśniętymi cytrynami , aby nie ściemniały. Obtocz karczochy w mące, następnie zanurz je we wcześniej przygotowanej miksturze. W naczyniu do smażenia rozgrzej olej i smaż karczochy 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą papieru. Dopraw solą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin