Odc. 39 - Przepisy ciotki Niny.doc

(38 KB) Pobierz
1

1. Bezmięsne klopsiki ciotki Niny

Ilość porcji: na 6-8 osób

Składniki:

·         1 szklanka bułki tartej

·         5 jajek, rozbitych widelcem

·         3/4 szklanki mleka

·         1/4 lub 1 szklanka startego sera pecorino

·         1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę

·         1 szklanka posiekanej natki pietruszki

·         szczypta soli

·         szczypta pieprzu

·         1 szklanka oleju do smażenia

·         1 średnia cebula, posiekana

·         1 puszka pomidorów

·         1 łyżeczka cukru

·         1/4 szklanki wody w razie potrzeby

·         1/4 szklanki podartej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz rękami lub drewnianą łyżką ze sobą bułkę tartą, jajka, mleko, ser, czosnek, natkę, sól i pieprz. Pozostaw na 15 minut.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej olej na wysokość 2 cm. Wsyp odrobinę bułki tartej do oleju aby sprawdzić temperaturę – powinna wynosić ok. 180 stopni. Jeśli olej zacznie bulgotać po wrzuceniu bułki tartej to temperatura jest odpowiednia.
  3. Używając łyżki, połóż na patelnię kulkę z mieszanki.
  4. Smaż na brązowy kolor z każdej strony (ok. 5 minut na każdą stronę).
  5. Połóż usmażone klopsiki na ręcznik papierowy celem odcieknięcia. Po smażeniu odlej trochę oleju pozostawiając go tak, aby przykrywał dno.
  6. Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę i zeszklij ją przez 5 minut.
  7. Dodaj pomidory, cukier, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, duż na mocnym ogniu przez 10 minut, w razie potrzeby dolewaj wody jeśli zbyt dużo soku odparuje.
  8. Gdy sos jest już gotowy, wrzuć do niego usmażone klopsiki i gotuj przez 10 minut aż klopsiki nabiorą smaku i aromatu z sosu. Dodaj podartą bazylię.
  9. Podawaj ciepłe klopsiki z sosem na wierzchu makaronu.

 

2. Pieczony udziec barani

Składniki:

·         5 udźców baranich bez kości, związanych

·         2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

·         10 małych kawałków parmezanu

·         1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·         czarny pieprz do smaku

·         sól do smaku

·         1/4 szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni.
  2. Przy pomocy noża zrób 10 nacięć na górnym końcu każdego udźca. Nacięcie wypełnij plasterkiem czosnku, odrobiną natki i kawałkiem parmezanu.
  3. Natrzyj całe mięso solą i pieprzem.
  4. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia i podpiekaj przez 25 minut dopóki aż zacznie się lekko przypalać.
  5. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i kontynuuj pieczenie do odpowiedniej miękkości. Wyjmij mięso o temperaturze  60 stopni po 1 i 1/2 godziny dla krwistego (słabo przypieczonego) mięsa.
  6. Przykryj baraninę folią aluminiową i pozostaw na 10 minut.
  7. Do formy, w której pieczono mięso wlej białe wino, wymieszaj z pozostałościami z mięsa tworząc sos.
  8. Pokrój mięso na kawałki, podawaj polane sosem.

 

3. Nadziewane grzyby

Składniki:

·         24 pieczarki bez nóżek (same kapelusze)

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę

·         1/4 szklanki białego wina

·         sól do smaku

·         pieprz do smaku

·         1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro

·         1/2 szklanki + 2 łyżki startego parmezanu

·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Oddziel kapelusze od nóżek grzybów. Blenderem lub nożem posiekaj drobno nóżki grzybów.
  3. Na dużej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodaj do nich posiekane grzyby i smaż aż grzyby puszczą soki (ok. 7-10 minut). Smaż aż woda z grzybów odparuje (ok. 2 minut).
  4. Dopraw grzyby solą i pieprzem. Dodaj wino i duś przez minutę. Wysyp zawartość patelni do dużej miski.
  5. Dodaj do miski bułkę tartą, 1/2 szklanki parmezanu i natki pietruszki.
  6. Przy pomocy łyżki napełnij kapelusze grzybów farszem z nóżek grzybów i ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch grzybów 2 łyżkami startego parmezanu i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
  7. Piecz przez 20-25 minut do miękkości, aż wierzch grzybów będzie miał brązowo-złoty kolor.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin