Domowy ketchup.doc

(124 KB) Pobierz
Domowy ketchup

Domowy ketchup

  

Składniki

2 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,5 kg jarzyn (przewaga marchwi, pietruszka, seler, por - tego malutki kawałek, bo specyficzny zapach i smak
0,25 kg cebuli
0,25 kg czerwonej papryki
0,25 kg cukru - ja zawsze daję dużo mnie, ale to już moje osobiste upodobanie do niewielkich ilości słodkości w przetworach wytrawnych
0,5 szkl. octu 10%
1 dag pieprzu (to pół torebki) - tu należy uważać i sypać umiarkowanie wg własnych upodobań
2 liście laurowe
3 goździki
2 łyżki soli
3 łyżki musztardy

 

Pomidory sparzyć, obrać (nie jest to konieczne, ale w trakcie gotowania skórki zwijają się w kłujące w przełyk wałeczki). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki, jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, warzywa oczyścić pokroić w kawałki. Ugotować. Wszystkie składniki zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Gorące nakładać do słoików. Zakręcić. Ustawić do góry nogami. po wystygnięciu sprawdzić czy wszystkie słoiki się zapasteryzowały (przy niektórych nakrętkach takie ustawienie nie wystarcza) i ewentualnie zapasteryzować w garnku z wodą  (20 minut gotowania) lub w piekarniku (30 minut w temp. 100 stopni)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin