Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!.rtf

(595 KB) Pobierz

Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!

SKŁADNIKI:

cytryna [1 kg]

cukier [1.2 kg]

woda [1

Przygotowanie:

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na wspaniałą konfiturę z cytryn bo u nas w domu to absolutny HIT od kilkunastu lat :)

Moja mama (od pewnego czasu i ja) zawsze produkuje tę konfiturę litrami a potem część słoików rozdaje w ramach drobnego upominku np. na Boże Narodzenie. Kto spróbował ten zaraz prosił o przepis. Herbata z taką konfiturą smakuje zdecydowanie lepiej niż z plasterkiem cytryny :)

Fakt trochę roboty jest ale naprawdę warto spróbować tym bardziej, że obecnie cytryny są w korzystnej cenie a z kolei maleńki słoiczek konfitury cytrynowej kupiony w sklepie jest drogi i zupełnie nieopłacalny. A przepis jest bardzo prosty.

Przygotowanie:
1. Cytryny porządnie wyszorować (najlepiej szczoteczką), włożyć do dużego garnka, zaleć zimną wodą i odstawić w chłodne miejsce na 24 h.

2. Po tym czasie zmienić wodę i cale owoce gotować przez 30 minut. Odcedzić i znów włożyć do zimnej wody. Pozostawić na kolejne 24 h.

3. Odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę - usunąć pestki.

4. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać do niego pokrojone cytrynki i smażyć na wolnym ogniu aż staną się przeźroczyste a skórki zmiękną. W czasie gotowania mieszać drewnianą warzechą i dość często potrząsać garnkiem aby owoce nie przywarły.

5. Jeśli konfitura wydaje się za kwaśna (zależy od gatunku cytryn) dosłodzić wg. uznania. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić na wieczku do ostygnięcia.

W zależności od tego ile soku będą zawierały cytryny - raz będzie tego "syropu" więcej a raz mniej. Ja wolę jak jest więcej :) Jeśli traficie na gatunek cytryn z gruba i twardą skórkę to nie czekajcie aż podczas smażenia zmięknie bo się nie doczekacie. Szkoda prądu i czasu. Jak miąższ zrobi się przeźroczysty to przekładajcie do słoików.

Jako czas przygotowanie podała 2 h bo nie przeliczałam dni na minuty.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin