ryba po grecku.rtf

(2 KB) Pobierz

Ryba po grecku

Składniki

duży pstrąg (albo inna ryba, np. dorsz lub karp)
2 cebule
ok. 10 sporych marchewek (startych powinno być tak 3/4 wysokości patelni)
olej
przecier pomidorowy

jajko

bułka tarta
sól, pieprz

kostka wołowa

 

Przepis

Rybę dokładnie wyczyścić, usunąć ości i pokroić w dzwonki albo w takie kawałki, na jakie mamy ochotę. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, moczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Przygotować resztę składników:
cebule pokroić w sporą kostkę i podsmażyć leciutko na oleju, dorzucić startą na tarce o dużych oczkach marchew i razem dusić pod przykryciem aż warzywa zrobią się miękkie. Najlepiej podsmażoną marchew zalać połową szklanki wywaru wołowego, a potem w razie potrzeby dolewać do niej wody i oleju. Na koniec dodać sporą łyżkę przecieru pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, może jeszcze odrobiną kostki rosołowej i, jesli lubimy mocno pomidorowy smak to przecierem pomidorowym. Sos warzywny powinien być gęsty.
Na dnie półmiska ułożyć warstwę ryby, a na nią warstwe sosu, na to znowu rybę i sos z warzyw, i tak aż nam sie rybka skończy, ale musi być cała przykryta marchewką.
I to wszystko. Potrawę przykrywamy czymś, żeby nie wyschła i wstawiamy do lodówki, następnego dnia będzie przepyszna. Podajemy zimną do pieczywa.

Sledzik

Jak to przygotować?

Kupujemy solone filety śledziowe. Moczymy, żeby wypłukać nadmiar soli. Kroimy na kawałki długości 3cm i wkładamy do zalewy octowej. Po kilkunastu minutach część śledzi przekładamy do oleju. Drobno pokrojoną cebulkę dokładamy na około 2 godziny przed podaniem.

Zalewa octowa:

Ocet mieszamy z wodą w takiej proporcji, żeby był dobry na kwaśność - próbujemy. Zasadniczo roztwór powinien mieć stężenie około 1,5%. Zagotowujemy z zielem angielskim i listkiem laurowym. Wkładamy śledzie do wystudzonej zalewy.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin