*musaka to greckie danie z plastrów bakłażanów przekładanych warstwami mielonego mięsa uduszonego z pomidorami, przykrytych beszamelowym sosem i zapiekanych.
*sałatka szopska charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej i macedońskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera oraz oleju roślinnego lub oliwy.
*shepherd's pie zapiekanka angielska
*Tortilla(omlet na zimno/goraco cebula ziemniaki)
*Gazpacho –chlodnik z warzyw ,zawiera czosnek i oliwe.Podaje się z grzankami ogorkiem)
*tort Dobosza(5-6 plackow biszkoptowych)*lody z dod owocow i bitej smietany *wina- tokaj Aszu i tokaj Samorodni *kawa mocna slodzona do smaku.
*tiramisu (deser z sera mascapone)
*Szynka parmeńska – rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak.
*Panna cotta (przyrządzane z podgrzanej śmietanki i skl smakowych)
*Zabajone (delikatny krem na bazie utartych z cukrem zoltek i wina )
*Kaczka po pekińsku to najsłynniejszy pekiński smakołyk, obecnie produkowany seryjnie. Kaczki, hodowane w jednym z gospodarstw rolnych koło Pekinu są tuczone zbożem i pastą sojową, po zabiciu są lakierowane melasą, pompowane powietrzem, wypełniane wrzącą wodą a następnie suszone i pieczone nad ogniem z drewna drzew owocowych
*Stuletnie jaja – charakterystyczne dla kuchni chińskiej danie, będące zakonserwowanym i przechowywanym od kilku tygodni do kilku miesięcy jajkiem na twardo.
*Zupa Cebulowa - potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a dodatkiem smażona cebula. Podawana z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera.
*Tarta Lotaryńska to rodzaj tarty (ciasta) wypełnionej nadzieniem z jaj, śmietany, sera i boczku.
*ratatuj – jarska potrawa prowansalska . Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
*Cassoulet - potrawka mięsno-warzywna, jedna z najsłynniejszych potraw płd. Francji zapiekanka z białej fasoli, wieprzowiny, baraniny, boczku wędzonego, cebuli, marchwi, pietruszki, porów, selerów z dodatkiem czosnku, liści bobkowych, masła, okruchów chleba, tymianku i pieprzu.
*Chateaubriand – rodzaj francuskiej potrawy, jest rodzajem grubego befsztyku, który jest wykrajany ze środka polędwicy wołowej, a następnie delikatnie obsmażony. Potrawa ta jest podawana ze specjalnie uformowanymi ziemniakami oraz sosem bearneńskim.
*Bouillabaisse zupa rybna, znana na wybrzeżach Morza Śródziemnego,
*tournedos fr., małe filety z polędwicy wołowej, smażone z grzybami i szparagami a. z sosem pomidorowym i dragankiem, luz z sosem bearneńskim
*Paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami.
*Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione
*Eintopf – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę.
*Carpaccio – danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.
*Schnitzel austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana.
*Zupa solianka
*Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano–pszennej lub gryczano–żytniej. Bliny są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami łososia
*Kotlet pożarski kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego cielęcego i wieprzowego, powstała w Rosji
*Kulebiak - potrawa kuchni kresowej; duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw .
*Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna.
*Porkolt to węgierskie danie z wieprzowiny. czyli Gulasz Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
*Leczo to potrawa węgierska przygotowywana z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. Tak przyrządzone leczo można podawać jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów schabowych albo jako samodzielną potrawę.
*Naleśniki a'la Gundel jada się tylko na Węgrzech. Przygotowywane na słodko (w zasadzie podawane są jako deser) z nadzieniem z mielonych orzechów włoskich lub laskowych, rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej, śmietanki i rumu. Obowiązkowo polane sosem czekoladowym.
*Ravioli Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.
*Calzone - czyli kruchy pieróg z warzywnym farszem znany we Włoszech
*szynka iberico - Hiszpańska szynka jamón iberico – szynki dojrzewające, wędzone w zimnym dymie, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń
*kiufteta szaszłyki
*Boeuf Stroganow Polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażone z cebulą i pieczarkami, wg niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.
*Solanka (kuchnia rosyjska) Solanka to jedna ze słynniejszych zup rosyjskich. Jest kilka rodzajów tej zupy: na mięsie, na rybach i na grzybach.
Zupa żółwiowa zupa lub gulasz wykonany z ciała żołwia
cukiereczek92