Zakres materiału do kolokwium z Prawa Żywnościowego
1. Organy prawodawcze RP i ich uprawnienia
2. Rodzaje aktów prawnych RP
3. Organy prawodawcze UE i ich uprawnienia
4. Rodzaje aktów prawnych UE
5. Dokumenty światowe dotyczące prawa żywnościowego i organ je wydający
6. Normy - cele, rodzaje, organy wydające
7. Certyfikaty - cele, rodzaje organy wydające, procedury
8. Znakowanie partii w przemyśle spożywczym
9. Kody kreskowe, zastosowanie i zasady znakowania
10. Etykiety
11. Znak towarowy
12. Znak - marki
CERTYFIKACJA
Działanie mające na celu ustalenie, czy dany wyrób, proces jego wytwarzania, system zarządzania, usługa są zgodne z:
- wymaganiami zasadniczymi, określonymi w odpowiednich dyrektywach unijnych
- wymaganiami szczegółowymi, określonymi w innych niż dyrektywy aktach prawnych UE lub narodowych dokumentach normalizacyjnych
Obszary certyfikacji:
- obowiązkowy: znak bezpieczeństwa B, oznaczenie CE ;
- dobrowolny: zgodność z wymaganiami norm krajowych, międzynarodowych, dokumentów normalizacyjnych (znak zgodności z PN, znak ekologiczny, znak jakości Q)
Regulacje prawne certyfikacji wyrobów: Ustawa z dn. 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny i zgodności
Jednostką uprawnioną w Polsce do przyznawania certyfikatów jest; Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBC)
Zasady certyfikacji produktów spożywczych:
- certyfikacja jest dobrowolna
- jest gwarancjq przestrzegania dobrowohiego zobowiazania
- stanowi element promujący wyrób zwiększając jego konkurencyjność
Procedura certyfikacji wyrobów:
1. Złożenie wniosku i innych dokument6w
2. Wstępna ocena dokumentacji, wniosku i wyrobu
3. Rejestracja wniosku
4. Kontrola warunk6w techniczno- organizacyjnych u producenta (audit)
5. Przegląd i ocena zebranego materiału
6. Orzeczenie Branżowego Komitetu Technicznego
DECYZAJA 0 WYDANIU CERTYFIKATU' 'ODMOWA WYDANTA CERTYFIKATU
1. Zawarcie umowy
2. Wydanie certyfikatu
3. Nadzór nad wydanym certyfikatem
Proces certyfikacji powinien by6 zakończony w ciągu 3 miesięcy od daty rejestracji wniosku. Warunkiem jest kompletność dokumentów, a jeśli w trakcie certyfikacji konieczne jest uzupełnieni lub poprawa dokumentacji, to okres wydłuża się o czas dokonywania poprawek.
Certyfikaty wydawane są. pierwszy raz na okres 3 lat, a przedłużenia na okres 5 lat
Zawieszenie ważności certyfikatu:
- wyrób nie spełnia wymagań norm lub innych odpowiednich dokumentów
- negatywne wyniki auditu, badan, inspekcji
- uniemożliwienie badan, inspekcji, auditu,
Cofnięcie ważności certyfikatu:
- celowe nadużywanie certyfikatu
- niespełnienie w ustalonym terminie warank6w podstawionych przy zawieszeniu certyfikatu
Unieważnienie certyfikatu:
- na wniosek posiadacza certyfikatu
ZNAKOWANIE WARTOŚCIĄ ODŻYWCZA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH reguluje Dyrektywa 90/496/EEC z 18 września 1990 r.
Znakowanie wartości odżywczej, obejmuje informacje o wartości energetycznej produktu i zawartość podstawowych składników pokarmowych. Ma duże znaczenie, z uwagi na rosnące zainteresowanie zależnością jaka zachodzi między dieta. a zdrowiem. Ułatwia indywidualnym konsumentom wyb6r produktu zaspokajającego ich potrzeby żywieniowe.
Podawanie wartością żywieniową, jest dobrowolne. Obowiązek deklarowania - gdy producent sugeruje, że produkt posiada szczególne walory żywieniowe, jakich nie mają inne produkty tego samego rodzaju.
Wymaga się podawania deklaracji wartości odżywczej zgodnie z następującymi wymaganiami:
- w języku zrozumiałym dla kupującego
- w dobrze widocznym miejscu, w formie tabelarycznej (inna dopuszczalna w przypadku braku miejsca)
- w sposób czytelny, niezmywalny
Schematy grupowania informacji
Wykaz może być uzupełniony:
skrobia (g)
wieloalkohole (g)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g)
kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g)
cholesterol (mg) •
składniki mineralne (Ca, P, Fe, Mg, Zn, J) i witaminy (A, D, E, C, tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, folacyna, Bi2, biotyna, kwas pantotenowy), jeśli są, obecne w istotnych ilościach.
Deklaracja kwasów tłuszczowych lub cholesterolu pociąga za sobą konieczność zadeklarowania ogólnej ilości tłuszczu, podaje s\§ je w następującej kolejności:
tłuszczu (g), w tym:
kwasów tłuszczowych nasyconych (g)
kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (g)
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (g)
cholesterol (mg)
Odnosi się do produktów, które zachowują jakość zdrowotną nie dłużej niż 10 dni, w szczególności:
produkty, które powinny być przechowywane w temperaturze 0-8nC
Produkty, w których następuje szybkie namnażanie drobnoustrojów wyrażany jako use by datę należy spożyć przed.... (dn., m-c, ewentualnie rok)
Warunki przechowywania lub stosowania
Muszą umożliwiać właściwe postępowanie z produktem. Podawane bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie. Nie są podawane na opakowaniach małych (największa płaszczyzna nie przekracza 10 cm2).
ETYKIETA
Wszystkie informacje powinny być: dobrze widoczne, niezmywalne, łatwo czytelne
podane w języku zrozumiałym dla konsumenta
Dopuszczalne odstępstwa:
na małych opakowaniach (największa jednostronna powierzchnia nie przekracza 10 cm2) nazwa produktu zawartość netto data określająca trwałość
W sprawie znakowania partii, do której należy produkt spożywczy Dyrektywa 89/396/EEC z 16 czerwca 1989 r.
Zamieszczenie na etykiecie partii produktu spełnia potrzebę lepszej informacji identyfikującej produkt, co jest szczególnie istotne w przypadku podejrzenia, że produkt spożywczy stanowi ryzyko dla zdrowia.
Znakowanie kodem identyfikującym partię produkcyjną należy do obowiązku producenta, przetwórcy, pakującego lub firmy sprzedającej produkt na terenie UE. Oznakowanie to ułatwia kontrolę, urzędową oraz wycofanie produktów wadliwych, szkodliwych dla zdrowia konsumentów. Obowiązek podawania odrębnego oznakowania kodu identyfikującego partię produkcyjną wprowadzony został dla tych produktów, które nie mają oznaczonego na opakowaniu okresu trwałości. Kod partii musi być poprzedzony dużą literą „L" i wyraźnie oddzielać się od pozostałych informacji uwzględnionych w oznakowaniu produktu.
W tym samym polu widzenia muszą znajdować się informacje:
1. Nazwa produktu
1. Data określająca trwałość
2. Za wartość netto
3. Moc alkoholu
Warunki przechowywania podaje się obok daty określającej trwałość produktu
Znakowanie produktów wzbogacanych w witaminy i składniki mineralne
W zakresie wzbogacania środków spożywczych obowiązuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania.
...
stegna_krakus