Budyniowe ciasto z kruszonką.doc

(181 KB) Pobierz
Budyniowe ciasto z kruszonką

Budyniowe ciasto z kruszonką

 

Składniki

·         Ciasto:

·         2 szklanki mąki

·         3/4 kostki margaryny

·         2 łyzki kwaśnej śmietany

·         1/2 szklanki cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 żółtka

·          

·         Masa:

·         3 budynie smietankowe z cukrem

·         1 litr mleka

·         2 łyżeczki kartoflanki (mąki ziemniaczanej)

·          

·         Kruszonka:

·         20 dkg margaryny ( po 10 dkg masła i margaryny)

·         10 dkg cukru,

·         1 cukier waniliowy

·         mąka (dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie bedzie się kleić do palców )

 

 

 

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.

Z podanych składników ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki.  Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da sie już rozprowadzić po cieście).
Z białek ubić pianę dodają na koniec 2 łyżki cukru.
Białka wyłożyć na budyń, a na koniec posypac wszystko kruszonką.
Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu !

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin