HERBATNIICI PRZEKIADANE.doc

(161 KB) Pobierz
HERBATNIICI PRZEKIADANE

HERBATNIICI PRZEKIADANE
Ok. 40 sztuk dobrych berbatników;pomada czekoladowa:
1 szklanka cukru, pól szklanki śmietany, 1 ćzubata łyżka kakao, 1 łyżka masła, 1 łyżka mocnego alkoholu;
Przybranie: 20 połówek orzechów.
Przyrządzić polewę. W rondelku gotować na dość silnym ogniu cukier ze śmietaną (od chwili zagotowania 8 miii), zestawić, dodać masło i kakao, ucierać, dodając pod koniec alkohol. Lekko gęstniejącą pomadą natychmiast smarować herbatniki za pomocą pędzla, składać po dwa, lukrować tą samą pomadą z wierzchu i przylepiać polówkę orzecha (pracę najlepiej wykonywać w 2 osoby). Gdy masa zgęstnieje tak, że trudno ją rozsmarować - należy rondelek postawić na ogniu i chwilę mieszać aż masa stanie się znów płynna.


SERNIK WYŚMIENITY
1 kg najlepszego tłustego sera 10 żóltek, 8 białek 4 spore ziemniak4 ugotowane na sypko iprzepuszczone przez praskę, 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1,25 szklaki cukru, cukier waniliowy, 2 krople olejku migdałowego, bakalie: 10 dag rodzynków, trochę smażonej skórki pomaranczowej pokrojonej w kostkę; tłuszcz i tarta bułka doformy;
Polewa: 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki śmietany, 1 pełna łyżka kakao naturalnego, 1 łyżka rumu lub koniaku, 5 dag grubo połamanych orzechów, 1 łyżka masła.
Ser zemleć w maszynce z drobnym sitkiem razem z ziemniakami. W makutrze ucierać masło, dodając po jednym żółtku, po 2 łyżki sera i po trochu cukru. Po wyczerpaniu składników dodać wszystkie aromaty, sztywno ubitą pianę z białek i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Już tylko lekko, lecz dokładnie wymieszać, wyłożyć do dużej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, wstawić do wcześniej nagrzanego (średnia temperatura - 170 st. C) piekarnika. Piec ok. 45 minut, przetrzymać jeszcze trochę do lekkiego przestygnięcia w otwartym piekarniku, potem wyjąć i zupełnie ostudzić w tortownicy. Przyrządzić polewę. Śmietanę wlać do niezbyt szerokiego rondelka, dodać cukier, postawić na średnim ogniu i od chwili zawrzenia gotować dość intensywnie (uważając, by nie kipiało) przez 9 min. Zestawić z ognia. dodać kakao oraz łyżkę masła i ucierać. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać alkhol, wymieszać i wylać ją na sernik, ornwadijcale powierzchniibokacl zaraz posypać

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin