Slodko i zdrowo -stevia-.pdf

(263 KB) Pobierz
149582888 UNPDF
słodziki«
A
To marzenie może się niedługo .
spełnić - krzepiący cukier ma` .
równie naturalną, ale znacznie
mniej kaloryczną konkurencJę .
SŁODKO
ZDROWO?
glikozydów) wymaga uzyskania zgo-
dy Komisji Europejskiej, która z ko-
lei wydaje ją zazwyczaj po otrzy-
maniu pozytywnej opinii od EFSA .
Niestety, zdaniem urzędu, dane na-
ukowe przedstawiane przez wnio-
skodawców ubiegających się o ze-
zwolenie na wprowadzenie stewii
do obrotu nie są (z różnych powo-
dów) wystarczające do potwierdze-
nia jej bezpieczeństwa dla zdrowia .
Skąd te wątpliwości?
Kontrowersje pojawiają się
od początku lat 90 . Istnieje domnie-
manie, że substancje powstające
w wyniku metabolizmu glikozy-
dów ze stewii mogą mieć działania
mutagenne. To m.in. to zastrzeże-
nie doprowadziło do zakazu stoso-
wania stewii np. w Singapurze czy
Hongkongu. Z tej przyczyny nie zy-
skała ona aprobaty również na na-
szym, unijnym rynku .
Sytuacja tej fascynującej ro-
śliny o ogromnym potencjale sta-
nie się wkrótce jeszcze ciekawsza .
Oczekując na najnowszą, i zapew-
ne kluczową dla całej sprawy, opi-
nię EFSA, dowiadujemy się bowiem
o pozytywnych decyzjach urzędów
z innych części świata (np. z Au-
stralii), zezwalających na stosowa-
nie na swoim obszarze substancji
wyizolowanych ze stewii . Wyglą-
da na to, że ostatnie lata inten-
sywnych badań ich właściwości
przynoszą wresz-
cie oczekiwane
efekty. Czyż-
by zatem słod-
kie zwycięstwo Ste-
via rebaudiana Bertoni nad
syntetycznymi słodzikami było
tuż-tuż?
71QANNA ZIEMBICKA
04
łudniowej i Środko-
wej, a także miesz-
kańców Japonii, Chin,
a nawet Europy. Związki
zawarte w stewii są nawet 250-
-300 razy słodsze od sacharozy,
w dodatku łatwe do wykorzystania
w przemyśle spożywczym, a nowo-
czesne metody ich pozyskiwania po-
zwalają na eliminację gorzkiego po-
smaku, jaki mają z reguły słodziki.
Ponadto, zdaniem części naukow-
ców, glikozydy te korzystnie wpły-
wają na poziom i tolerancję glukozy
we krwi (co jest szczególnie istotne
dla diabetyków) oraz obniżają ci-
śnienie tętnicze. Prawdopodobnie
ekstrakty z liści stewii zmniejsza-
ją ryzyko nowotworów, gdyż są bo-
gate w polifenole (m.in. kwercetynę
i kempferol), które działają anty-
oksydacyjnie i chronią DNA przed
uszkodzeniami . Czyż nie brzmi
to obiecująco?
Dla konsumentów zdecydowa-
pewne o syntetycznych sło-
dzikach i kontrowersjach,
które wywołują . Swego cza-
su dość głośno było o możliwym
kancerogennym i embriotoksycz-
nym (szkodliwym dla płodu) dzia-
łaniu sacharyny czy cyklaminia-
nów. Przeglądając doniesienia na-
ukowe, można dojść do wniosku,
że także stosowanie aspartamu mo-
że nie być całkowicie bezpieczne .
Europejski Urząd ds . Bezpieczeń-
stwa Żywności (EFSA) nie podzie-
la jednak tych niepokojów, o czym
świadczy jego najnowsza opinia, we-
dług której brak jest realnych prze-
słanek do zmiany obecnie dopusz-
czalnego dziennego poziomu spo-
życia aspartamu i nie zauważono
także związku między jego stoso-
waniem a zwiększonym ryzykiem
zachorowania na nowotwory. Mimo
to wciąż pojawiają się doniesienia
o negatywnym wpływie tego związ-
ku na zdrowie, objawiającym się
m.in . bólami głowy i dolegliwościami
żołądkowymi.
Czy dzi-
siejszy prze-
mysł spo-
żywczy nie po-
trafi zaproponować
słodzików opartych na naturalnych
substancjach słodzących? Źródłem
takich substancji jest np . Stevia re-
baudiana Bertoni, roślina zawiera-
jąca glikozydy (konkretnie stewio-
zydy i rebaudiozydy) o intensywnie
słodkim smaku. Sama roślina jest
od dawna znana i ceniona przez
plemiona tubylcze Ameryki Po-
I
Liście stewii
nie tak, jednak z wykorzystaniem
są źródłem
stewii w żywności na skalę prze-
substancji
mysłową nie jest już w Unii Euro-
o intensywnie
pejskiej tak „słodko". W czym tkwi
słodkim smaku,
problem? W potwierdzeniu jej bez-
które mogłyby
pieczeństwa. Wprowadzenie na ry-
w przyszłości
nek nowej żywności (np. stewii) lub
zastąpi cukier.
jej składnika (np . wyizolowanych
7 JOANNA ZIEMBICKAjest doradcą
ds. bezpieczeństwa żywności
IGI Food Consulting.
WflZESIEN 2009 WIEDZA I ZVCIE
53
K AZDY Z NAS słyszał za-
149582888.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin