BAKLAVA MUFFINS
Przepisy -> Pyszności -> Baklava muffins
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu przypadł mi do gustu :) Baklava Muffins to propozycja na zdrowe drugie śniadanie, podwieczorek czy po prostu zwykłą przekąskę w ciągu dnia :) Muffinki są pyszne, wilgotne z masą orzechowo−cynamonową i miodową polewą.
Składniki
−ciasto
1 szklanka i 7 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka i 2 łyżki maślanki
−nadzienie
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki roztopionego masła
− na wierzch
ok. 1/2 szklanki miodu
Sposób przyrządzenia
Nastaw piekarnik na 200 C.
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj w małej miseczce.
W jednej miesce wymieszaj wszystkie składniki suche−mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
W drugiej misce wszytkie składniki płynne−maślankę, jajko i rozpuszczone masło.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Wypełnij foremkę do muffinków do 1/3, wysokości ciastem, następnie dodaj 1 łyżeczkę nadzienia i przykryj warstwą ciasta do 2/3 wysokości foremki.
Resztą nadzienia posyp wierzch muffinków.
Muffinki piecz ok. 20 minut, aż będą złocisto brązowe.
Gorące muffinki polej odrobiną miodu.
BAŁAGAN W ETON
Przepisy -> Pyszności -> Bałagan w Eton
Nigella Lawson pisze : "Lubię każdą wariację tego deseru; zrobiłam ich chyba kilkanaście. Jeśli robisz deser z truskawek poza sezonem, możesz użyć świeżo wyciśniętego soku z granata i posypać pestkami pyszną bezowo−śmietanową górę usianą owocami."
500g truskawek
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z granatów
500ml śmietany kremówki
4 bezy
Umyj i potnij truskawki, umieść je w misce. Dodaj cukier, sok z granatów i pozostaw do maceracji.
Ubij śmietanę w dużej misce.
Pokrusz bezy i wymieszaj ze śmietaną.
Odbierz ok. 100g zmacerowanych truskawek na bok, resztę owoców dodaj do śmietany i wymieszaj.
Gotowy deser nakładaj do pucharków i przybierz odłożonymi na bok truskawkami.
CZEKOLADOWO−GRUSZKOWY PUDDING
Przepisy -> Pyszności -> Czekoladowo−gruszkowy Pudding
Coś dla miłośników czekolady; po prostu palce lizać. Maksimum przyjemności, przy minimum wysiłku. Deser jest prosty, łatwy i każdemu smakuje. Zapewniam Cię, że w domu masz wszystko co jest potrzebne, żeby go zrobić.
2 puszki gruszek w soku
125g mąki
125g cukru
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
Nastaw piekarnik na 200 C , wysmaruj foremkę masłem.
Odsącz gruszki na durszlaku i ułóż je w formie do pieczenia.
Do miski wsyp wszystkie składniki podane w przepisie i zmiksuj na gładką masę.
Rozłóż równomiernie gotową masę na gruszkach i piecz całość ok. 30minut.
Gotowy pudding wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5−10 minut do ostygnięcia.
Następnie podziel go na kawałki i podawaj z czekoladowym sosem.
CZEKOLADOWO−PISTACJOWY BLOK
Przepisy -> Pyszności -> Czekoladowo−pistacjowy blok
Wariacji na temat bloku czekoladowego jest mnóstwo, to przysmak, który pamiętają wszyscy, to smak dzieciństwa. Ta wresja wymaga min. wysiłku, za to dostarcza max. rozkoszy w trakcie jedzenia.
350g ciemnej czekolady
ok. 400g mleka skondensowanego
30g masła
150g orzechów pistacjowych
szczypta soli
W rondlu umieść , połamaną czekoladę, mleko i masło całość stop na małym ogniu.
Orzechy wsyp do torebki i rozbij wałkiem na mniejsze kawałki.
Wsyp pokruszone orzechy do rondla i dobrze wymieszaj.
Przełóż gotową mieszankę do foremki z foli aluminiowej i wygładź wierzch.
Foremkę wstaw do lodówki, by blok stężał.
Gotowy blok potnij na małe kawałki.
Za pierwszym razem blok, ten nie wyszedł mi tak, jak widać to na załączonym zdjęciu. Ponieważ w Polsce nie ma mleka o poj. 400g, nie chcąc wyrzuć reszty mleka, która mi została dodałam ją do garnka. No i to był błąd − a może i nie. Blok nie stracił na smaku, jednak ze względu na żadszą konsystencję, w żaden sposób nie dało się go pokroić. Za to miał wspaniałą ciągnącą konsystencę, którą nabierało się łyżką i pochłaniało :)
KARAIBSKI DESER
Przepisy -> Pyszności -> Karaibski deser
Nigella Lawson pisze: "Ten deser nie jest zbyt wyszkukany, ale kto z nas nie lubi czasem dla odmiany słodki i kojący smak domowego przysmaku. Jogurt kokosowy i rum bez wątpienia dodają deserowi walorów. A wspaniałe połączenie bananów i chrupiącego pod zębami brązowego cukru je podkreślają. To słodkość, która powstała pod wpływem chwili. "
175g kokosowego jogurtu
175g śmietany kremówki
1 łyżka rumu kokosowego np. Malibu
1 banan
2 łyżki brązowego cukru
Wymieszaj razem jogurt, śmietanę i rum. Ubijaj całość, aż śmietana będzie lekko sztywna.
Potnij banana w plasterki i ułóż w małych miseczkach.
Wypełnij miseczki masą ze śmietany, jogurtu i rumu.
Posyp wierzch każdej miseczki 1 1/2 łyżeczki brązowego cukru.
Przykryj miseczki folią spożywczą i postaw do lodówki na noc.
WIŚNIOWY SERNIK
Przepisy -> Pyszności -> Wiśniowy sernik
Nigella Lawson pisze: "Ten przepis przełamuje moje uprzedzenia. Byłam przekonana , że jedyny prawdziwy sernik to ten pieczony, ale teraz nie jestem tego taka pewna. Ten sernik jest lekki, kwaskowaty i zachwycająco dobry. Szybkość i łatwość przygotowania to kolejny powód do ogólnego zadowolenia." Jest to świetna opcja dla niezapowiedzianych gości lub osób bez piekarnika w domu.
125g pełnoziarnistych ciastek
75g masła
60g cukru pudru
300g kremowego serka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
250ml śmietany kremówki
1 słoik dżemu wiśniowego z całymi wiśniami
Zmiksuj ciastka z masłem.
Masą wyłóż do tortownicy.
W misce wymieszaj serek, cukier, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, na gładką masę.
W drugiej misce delikatnie ubij śmietanę.
Wymieszaj obie masy razem, kolejność nie jest tu ważna.
Wylej gotową masę serową na bazę z ciastek wcześniej umieszczoną w tortownicy.
Ciasto wstaw na 3 godziny do lodówki lub na całą noc.
Bezpośrednio przed podaniem ciasta zdejmij boczne ścianki formy , a wierzch ciasta posmaruj dżemem z wiśni.
ZAPOMNIANY DESER
Przepisy -> Pyszności -> Zapomniany deser
Nigella Lawson pisze: "Jest coś poetyckiego w nazwie tego deseru, który jednak , raz spróbowany, nigdy nie pójdzie w niepamięć. To bardzo stary przepis, odkryty na nowo, coś w rodzaju deseru Pawłowej na spodzie podobnym do pianki marshmallow. Ubijesz białka jak na bezę, rozprowadzisz je na dużej balsze i wstawisz do piekarnika. Tak jak w przepisie na pomidory muśnięte promianiami księżyca, od razu wyłączasz piekarnik, zostawiając bezę na noc w środku − dlatego "zapomniany deser". "
białka z 6 jajek
1/2 łyżeczki soli
250g + 2 łyżeczki drobnego cukru
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
masło do wysmarowania formy
250ml gęstej tłustej śmietany
4 owoce marakui
175g jeżyn
175g truskawek, pociętych na ćwiartki
Rozgrzej piekarnik na 220 C.
W dużej misce ubij białka z solą na dość sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 250g cukru, winian potasu i ekstrakt waniliowy, stale ubijając na dużych obrotach , aż piana z białek zrobi się sztywna i błyszcząca.
Natłuść dużą blachę i rozprowadź na niej bezową pianę, wyrównaj powierzchnię.
Wstaw blachę do piekarnika, natychmiast go wyłącz i zostaw na noc, nie otwieraj drzwiczek−niech Cię nie korci żeby zajrzeć do środka !
Gotową bezę zsuń na duży półmisek.
Przed samym podaniem, ubij śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale nie sztywna i rozprowadź na powierzchni bezy.
Przekrój owoce marakui na połówki i rozłóż łyżeczką miąższ na bitą śmietanę. Równomiernie rozsyp jeżyny na całej powierzchni. Wynieszaj truskawki z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru i nałóż na bitą śmietanę z jeżynami. Pokrój deser na porcje.
IRLANDZKIE TIRAMISU
Przepisy -> Pyszności -> Irlandzkie Tiramisu
Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie − zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.
350ml kawy espresso wystudzonej; zrobionej z 350ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso
250ml kremowego likieru Baileys
2 x 200g paczki Savoiardi (włoskich herbatników)
75g drobnego cukru
500g serka mascarpone
2 1/2 łyżeczki kakao
W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.
Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak by powstała puszysta masa.
Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach.
Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.
Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
LODY Z OWOCU GRANATU
Przepisy -> Pyszności -> Lody z owocu granatu
Przepis na domowe lody z owoców granatu jest prosty i niepracochłonny. Wypróbowałam go i polecam. Połączenie śmietankowej bieli z czerwienią owoców granatu tworzy oryginalny smak, który na próżno szukać w sklepowych zamrażarkach.
2 owoce granatu, plus nasiona do przybrania
1 limonka
175g cukru pudru
Wyciśnij sok z granatów, limonki i przecedź go do miski. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę i ubij całość, aż powstanie gładka sprężysta masa.
Tak przygotowaną masę przelej do hermetycznego naczynia, wygładź powierzchnię, przykryj wieczko i wstaw do zamrażalki na 4 godziny lub na całą noc.
Gotowe lody przed podaniem posyp nasionami granatu.
KARMELOWY PUDDING Z FRANCUSKICH ROGALIKÓW
Przepisy -> Pyszności -> Karmelowy pudding z francuskich rogalików
Szybki deser, w kilka minut. Najlepszy na ciepło, wspaniały do porannej kawy lub dla niespodziewanych gości. Cudowne połączenie karmelu i francuskich rogalików.
2 czerstwe rogale (croissanty)
100g drobnego cukru
2 łyżki wody
125ml kremówki
125ml pełnotłustego mleka
2 łyżki bourbon
2 roztrzepane jajka
Nastaw piekarnik na 180 C. Porwij rogale na kawałki i umieść w niewielkiej formie do pieczenia.
Do rondla wsyp cukier i wlej wodę, wymieszaj całość poruszając rondlem, zanim postawisz naczynie na średnim ogniu. Karmelizuj mieszankę cukru i wody, przez ok. 3−5 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, mleko i burbon, wymieszaj składniki. Zdejmij garnek z ognia, mieszając cały czas dodaj roztrzepane jajka. Gotową mieszankę wylej na rogale i pozostaw na 10 minut.
Tak przygotowany puding, piecz w piekarniku przez 20 minut.
LODY Z SOSEM RABARBAROWYM
Przepisy -> Pyszności -> Lody z sosem rabarbarowym
Rabarbar cenimy głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku oraz dlatego, że pojawia się, gdy tęsknimy za pierwszym plonem własnych upraw na działce. Kwaskowaty sos idealnie współgra z delikatną słodyczą lodów.
500g rabarbaru
150g drobnego cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
kilka gałek lodów waniliowych
Obierz i potnij rabarbar w plastry. Umieść wszystkie składniki, za wyjątkiem lodów w rondlu i doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Częściowo przykryj rondel i gotuj na małym ogniu sos przez ok. 3 minuty, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez chwilę lub do czasu kiedy rabarbar będzie miękki i zmiesza się w różowy syrop. Gotowy sos przelej do dzbanka i pozostaw do ostygnięcia.
KRÓWKOWE FONDUE Z OWOCAMI
Przepisy -> Pyszności -> Krówkowe fondue z owocami
Nigella Lawson pisze: "Jeśli kiedykolwiek − z lenistwa, kupiliście obrane i pokrojone owoce, a następnie zastanawialiście się po co, skoro są bez smaku i koloru − oto rozwiązanie. Wszystko co się zanurzy w krówkowym sosie smakuje wspaniale."
3 łyżki jasnego brązowego cukru
2 łyżki drobnego białego cukru
150g złotego syropu (można zastąpić miodem)
2 łyżki masła
125g kremówki
odrobinę ekstraktu waniliowego
ok. 350g owoców
Wymieszaj cukier, syrop i masło w rondlu i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj wszystko razem i zdejmij z ognia. Rozlej sos do 2 miseczek, umyte owoce rozłóż na talerzu.
CZEKOLADOWE BROWNIES
Przepisy -> Pyszności -> Czekoladowe brownies
Brownie na przyjęcie − rozpływające się w ustach, ciągnące i ciężkie. Razem z lodami i sosem czekoladowym tworzą cudowne trio.
225g ciemnej czekolady 70%
225g masła
200g cukru
3 roztrzepane jajka
150g mielonych migdałów
100g posiekanych orzechów włoskich
Nastaw piekarnik na 170 C. Rozpuść w rondlu na małym ogniu czekoladę razem z masłem. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, wymieszaj całość i odstaw na bok do przestygnięcia.
Następnie dodaj roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy włoskie. Gotową masę wylej do foremki. Ciasto piecz przez 25−30 minut. Gotowy wypiek podawaj z lodami i sosem czekoladowym.
GORĄCY SOS CZEKOLADOWY
75g ciemnej czekolady 70%
125ml śmietany kremówki
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 łyżka złotego syropu (można go zastąpić miodem)
Połam czekoladę i umieść w rondlu. Dodaj pozostałe wymienione składniki i podgrzej całość na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki połączą się, zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do dzbanka.
...
bogg