Dorayaki czyli japońskie nalesniki na słodko.doc

(229 KB) Pobierz
Dorayaki

Dorayaki 

...czyli japońskie naleśniki na słodko 

Składniki na 4 porcje

 

10 dag mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jedno duże jajo

2 łyżki wody

7-8 dag cukru trzcinowego

2 łyżki słodkiej pasty fasolowej (ew. jakiegoś dżemu

 

Etapy przygotowania

1 Gotowe placki smarujemy dżemem i zwijamy w ruloniki; podajemy z japońską zieloną   herbatą

 

2 Na rozgrzaną (najlepiej suchą, nieniatłuszczoną) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki)

3 Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i "napowietrzona")

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin