Zupa pomidorowa z klopsikami.pdf
(
33 KB
)
Pobierz
4243818 UNPDF
Zupa pomidorowa z klopsikami
Składniki Przepis
ok. 20-30 dag mielonego mięska
(ja zmieliłam sznycelek wieprzowy)
mała puszeczka kukurydzy
(dałam 2/3 puszeczki)
cebula
pół papryki
garść makaronu
garść fasolki z puszki
parę pieczarek
3 duże pomidory
marchewka
płaska łyżka koncentratu
pomidorowego (jak kto lubi)
ok. 3 łyżek mąki
szczypta suszonej bazylii
Zagotować ok. litra, półtorej wody, wrzucić
marchewke w kostkę i pomidory bez skórki,
pogotować z pół godziny i przetrzeć przez sito.
Zrobić klopsiki: mięsko wymieszać z małą wczesniej
namoczoną i odciśnięta z wody bułeczką i dać tyle
bułki tartej, żeby można było zrobić małe kuleczki +
sól i pieprz. Podsmażyć cebulkę i pokrojone
pieczarki. Przetarty wywar zagęścić mąką, dać
płaską łychę jogurtu, wrzucić kulki z mięcha i
pieczary z cebulką i kukurydzę. Pogotować, dodać
pokrojoną i podsmażoną paprykę, fasolkę z puszki
(nie podsmażać ;-)), makaron (jakieś kolanka czy
co).
No, i posolić sporo, popieprzyć, popapryczyć na
słodko i ostro, dać troche pieprzu cayenne albo
szczypte chili albo pare kropel tabasco. I
"poszczypczyć" bazylią ;-) Bazylia i pomidory się
lubią.
Koniec.
Fajna zupa w sumie z tego wychodzi.
Plik z chomika:
polishmate
Inne pliki z tego folderu:
Barszcz chrzanowy.pdf
(43 KB)
Barszcz czerwony.pdf
(40 KB)
Barszcz ukraiński 2.pdf
(34 KB)
Barszcz ukraiński.pdf
(30 KB)
Barszcz z uszkami.pdf
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta i ciasteczka
Dania mięsne
Dania rybne
Desery
ebooks
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin