SZYNKA W COCA-COLI.docx

(11 KB) Pobierz

Szynka:
1 (ok. 2kg) szynka z kością
1 obrana i przekrojona na pół cebula
1 2-litrowa Coca-Cola

Polewa:
1 garść goździków
1 łyżka stołowa melasy
2 łyżeczka musztardy w proszku
2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru

 

Nastaw piekarnik na 260°C

 

Do dużego garnka włóż szynkę z cebulą i zalej coca-colą. Na średnim ogniu doprowadź colę do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj garnek (ale niezbyt szczelnie), gotuj ok. 2,5h.

Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.

 

Jeśli przygotowujesz szynkę z wyprzedzeniem, wyciągnij ją z lodówki, posmaruj polewą tak jak w przepisie. Zostaw 30-40 min. w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 176°C na 30-40 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin