Tzw. Marysieńka.doc

(77 KB) Pobierz
Tzw

Tzw. Marysieńka

 

                                  Tzw. ''Marysieńka''

Składniki

I placek:
7 jaj
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 

II placek:
25 dag włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru kryształu
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Krem:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka Kasia

 

Placek I:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
 

 

Placek II:
1.Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
 

 

 

Krem:
1.Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć Kasia i dodać przestudzony budyń.
 

 

Przełożenie placka:
1.I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin