I placek: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki sypkiego kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
II placek: 25 dag włoskich orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 1/2 l mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka Kasia
Placek I:1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
Placek II:1.Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
Krem:1.Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć Kasia i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka:1.I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.
marienka76