Składniki:1 cebulaząbek czosnkupokrojone pomidorygarść liści bazyliisólpieprzPrzygotowanie:Na oliwie podsmażamy średnią, drobno posiekaną cebulę oraz duży, rozgnieciony ząbek czosnku. Po około pięciu minutach cebula nabierze jasnozłocistego koloru. Zwiększamy temperaturę i wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Dodajemy garstkę listków bazylii i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zmniejszamy temperaturę i gotujemy go na maleńkim ogniu przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. W gotowym sosie jest bardzo mało płynu – mniej, niż jedna czwarta początkowej ilości. Na koniec dodajemy jeszcze 3 obrane, pokrojone pomidory, oraz świeżą bazylię i mieszamy. Można go wzbogacać różnymi produktami: jeśli dodamy chilli – uzyskamy sos, zwany arrabbiata. Możemy wrzucić posiekaną włoską kiełbasę, lub mozzarellę, pokrojoną w drobną kostkę.
Składniki:20 dag spaghetti4 litry wodysólPrzygotowanie:Dla dwóch osób potrzebujemy około 20 dag spaghetti, które ugotujemy w czterech litrach osolonej wody – to minimum dla tej ilości makaronu. Doprowadzamy wodę do ostrego wrzenia. Wkładamy makaron i czekamy, aż zmięknie, lekko naciskając. Końce zanurzamy łyżką. Gdy tylko woda zacznie ponownie wrzeć – włączamy minutnik. Dobrej jakości makaron gotujemy 12 minut. Tańsze makarony z masowej produkcji gotują się krócej – 8 do dziesięciu minut. Po uruchomieniu minutnika mieszamy zawartość garnka, rozdzielając makaron, by się nie posklejał.W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy oczyszczone z nasion i posiekane czerwone chilli, oraz 2 duże, rozgniecione ząbki czosnku. Zmniejszamy temperaturę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Spaghetti odcedzamy w durszlaku i polewamy sosem
Składniki:4 dag masła400 ml mleka2 dag mąkisólpieprzPrzygotowanie:Masło roztapiamy. Mleko zagotowujemy z kawałkiem cebuli, paru gałązkami pietruszki, listkiem bobkowym i kilku ziarenkami pieprzu. Można dodać łodygę selera, trochę marchewki itp. Do masła dodajemy mąkę. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i drewnianą łyżką energicznie mieszamy. Gdy masło i mąka się połączą, powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zwiększamy temperaturę. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zacznie gęstnieć. Aby pozbyć się smaku surowej mąki zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy sos przez 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
trudność: łatwe
Składnikidwa duże ziemniakioliwa z oliweksól kamiennaPrzygotowanieDwa duże ziemniaki, po około ćwierć kilo każdy, starannie myjemy i suszymy. Nacieramy skórkę oliwą i posypujemy z obu stron solą kamienną. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza, kładziemy ziemniaki bezpośrednio na kratce i pieczemy około dwóch godzin. Ziemniaki podajemy z sosem z kwaśnej śmietany i szczypiorku.
SKŁADNIKI:
1 kg białego sera
0,5 kostki masła, 2 galaretki, 1 galaretka bez cukru
dowolne owoce
rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana
Do przybrania: 0,5 l śmietany, 1 czubata łyżka cukru
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Ser dwukrotnie zmielić, dodać roztopione i przestudzone masło. Galaretkę zalać 3/4 szkl wody, po 10 min podgrzać ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Jak przestygnie dodać do sera, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać, przełożyć do formy tortowej, wstawić do lodówki.
2. Galaretkę i galaretkę bezcukrową zalać 3 szkl wody, jak żelatyna namięknie podgrzać mieszając. odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Owoce pokroić (podzielić) na kawałki, ułożyć na masie serowej, zalać niewielką ilością galaretki, wstawić do lodówki aż galaretka stężeje (zapobiegnie to wypływaniu owoców), zalać resztą galaretki, wstawić do lodówki do następnego dnia. Podawać z bitą śmietaną.
4. Można zrezygnować z masła; może być serek homogenizowany.
200 g białego nietłustego sera
dwie galaretki w proszku
świeże owoce do przybrania (zimą mogą być z puszki)
biszkopty
1. Galaretki zalać w osobnych naczyniach połową podanej w przepisie gorącej wody i mieszać aż się rozpuszczą.
2. Dokładnie utrzeć ser w misie dodając po trochu rozpuszczoną galaretkę (nie dodawać cukru, galaretka jest już słodka).
3. Tortownicę (małą) ze zdejmowanym brzegiem wyłozyć biszkoptami i zalać masą serową. Włożyć na ok. 1/2 godz do lodówki. W tym czasie pokroić duże owoce lub obrać z ogonków małe.
4. Na zastygającej masie serowej ułożyć koncentryczny wzór z owoców i delikatnie zalać drugą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po zastygnięciu zdjąć boki tortownicy i kroić sernik jak tort. Można ozdabiać listkami świeżej mięty.
czester55