dla 2-4 osób
pierś z kurczaka, 400gr.okrągłe placki pita (można kupić w sklepie, 4 szt.puszka kukurydzy, 1/2 puszkicebula, 1 szt.ogórki konserwowe, 2majonez, 100ml.gęsta śmietana 12%, 150ml.czosnek, 2szt.sól,pieprz,ketchup,olej,przyprawa do gyrosa,
czas przygotowania: do 20 min
pokrojony kurczak posupujemy wcześniej (ok. 2 godz.) przyprawą gyros. Przygotowujemy sos : majonez i śmietanę łączymy z dodatkiem startego czosnku, soli i pieprzu.Kurczaka smażymy na odrobinie oleju.Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę z puszki (zamiast można dodać groszek lub czerwoną fasole).Cebule kroimy w cienkie plasterki, podobnieogórki konserwowe. Placki pita podgrzewamy w kuchence mikrofalowej w/g przepisu na opakowaniu, po czym przecinamy tworząc kieszonkę na farsz. W kieszonkę wkładamy kilka krążków cebuli,ogórki ,a następnie miąsny farsz. Gyros polewamy sosem majonezowo-śmietanowym oraz ketchupu. SMACZNEGO!
troszka000