Działanie jagody acai.doc

(51 KB) Pobierz

Działanie jagody acai

Działanie jagody acai na nasz organizm:

Wzmacnia organizm, wzbogacając go w białko.
Dlaczego? Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Zawartość białka w niewielkiej açai jest większa niż w całym jaju – niesamowite? a jednak

·  Wspomaga pracę mięśni i usuwa zmęczenie.
Mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera açai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku.

·  Oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji.
Jagody açai przez wieki używano w celu oczyszczenia organizmu z substancji trujących i szkodliwych. W współczesnym jedzeniu jest tyle uzdatniaczy i konserwantów, że organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać.

·  Zwiększa wytrzymałość i energię.
Składniki odżywcze açai (a przede wszystkim duże ilości naturalnych lipidów) zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebną do uprawiania sportu, lub po prostu do wykonywania codziennych obowiązków.

·  Łagodzi stres.

·  Açai pomaga regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za wydajność i poprawne funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych. Nadprodukcja tego hormonu prowadzi do szkodliwych stanów napięcia nerwowego, natomiast odpowiedni jego poziom pomaga przystosować się do warunków stresowych i lepiej je znosić.

·  Poprawia funkcjonowanie seksualne.
Przeciwzapalne oraz oczyszczające właściwości açai potrafią przeciwdziałać niepłodności wywołanej stresem, zanieczyszczeniem środowiska, a także schorzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (np. różnymi formami nowotworów).

·  Zwiększa wydajność organizmu.
Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w açai wspomagają efekt synergii – większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku.

·  Jest potężnym środkiem hamującym procesy starzenia.
Składniki energetyczne i silne antyoksydanty w açai utrzymują stan maksymalnej wydajności komórek i potrafią dzięki temu spowolnić procesy starzenia.

·  Pomaga zapobiegać rozrostowi prostaty.
Potężna dawka antyoksydantów może się stać bronią przeciwko łagodnemu rozrostowi gruczołu krokowego, potocznie zwanemu przerostem prostaty.

·  Pomaga zapobiegać osteoporozie.
Açai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.

·  Łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego.
Sok z açai jest ulgą dla kobiet, które cierpią na silne bóle menstruacyjne. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z açai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.

·  Wspomaga profilaktykę chorób serca.
Jagoda açai zawiera polifenole, podstawowy składnik diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w açai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.

·  Obniża poziom cholesterolu.
Açai to nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także i innych substancji odżywczych jak niezbędne kwasy tłuszczowe. Badania wykazują, że te właśnie kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję niskiej gęstości cholesterolu (szkodliwego cholesterolu) i jednocześnie utrzymują właściwy poziom wysokiej gęstości cholesterolu (dobrego cholesterolu). Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.

·  Obniża ciśnienie krwi.
Dzięki fitosterolom (sterolom pochodzenia roślinnego) obecnym w błonach komórkowych jagody açai możliwe jest skuteczniejsze łagodzenie objawów schorzeń związanych z nieprawidłowym ciśnieniem krwi.

·  Chroni naczynia krwionośne.
Antocyjaniny w wyciągu z açai chronią naczynia krwionośne (żyły, arterie i naczynia włosowate) obniżając ich kruchość i dzięki temu zmniejszają ryzyko uszkodzeń różnych części układu krwionośnego.

·  Zapobiega uszkodzeniom siatkówki oka.
Sok z açai, dzięki swym właściwościom wzmacniającym naczynia włosowate, pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych siatkówki oka (in. retinopatii cukrzycowej), będącym jednym ze stadiów przebiegu cukrzycy i prowadzącym do ślepoty.

·  Reguluje poziom cukrów i tłuszczów w organizmie.
Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Açai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi).

·  Wspomaga kontrolę wagi ciała.
Niski wskaźnik glikemiczny jagody açai świadczy też o właściwościach sprzyjających utrzymywaniu właściwej wagi i wspomagających dietę: açai pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza uczucie głodu.

·  Wspomaga układ odpornościowy.
Açai wzmacnia układ immunologiczny, usprawniając naturalną odporność organizmu. Składniki açai mają właściwości wzmacniające system odpornościowy, dzięki czemu wydatnie zwiększają ochronę organizmu przed bakteriami, wirusami i substancjami szkodliwymi.

·  Zapobiega osłabianiu naturalnych przeciwciał organizmu.
Najnowsze badania wykazują, że beta-sitosterol obecny w açai zapobiega szkodliwemu działaniu hamującemu reakcje odpornościowe organizmu i stymuluje działanie leukocytów.

·  Zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników.
Szkodliwe działanie wolnych rodników (in. utlenianie) jest jedną z głównych przyczyn osłabienia lub zakłóceń działania systemu odpornościowego. Uszkodzenia komórkowe wskutek działania wolnych rodników są też przyczyną wielu poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, cukrzyca, miażdżyca albo zapalenie stawów.

·  Przeciwdziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.
Infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybicza następuje wtedy, gdy zarazkom uda się pokonać system immunologiczny organizmu. Wyciąg z açai zawiera całe bogactwo substancji wspomagających system immunologiczny i udaremniających infekcje.

·  Posiada właściwości antymutagenne.
Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z açai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.

·  Wspomaga trawienie.
Błonnik pokarmowy jagody açai ułatwia trawienie i poprawia stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.

·  Pomaga zwalczać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.
Składniki odżywcze açai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości anty kwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).

·  Leczy chorobę wrzodową.
Właściwości antybakteryjne açai odgrywają dużą rolę w likwidacji wrogich bakterii, grzybów i pasożytów, w tym bakterii heliobacter pylori odpowiedzialnej za wywoływanie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz wpływającej na rozwój nowotworów żołądka.

·  Łagodzi objawy choroby Leśniowskiego-Crohna.
Açai, ze względu na swe właściwości antyzapaleniowe, może stać się ważnym suplementem w terapii przeciwko tej chorobie. Açai pomaga chronić ścianki jelita cienkiego przed uszkodzeniami, dzięki czemu zapobiega wyniszczeniu organizmu spowodowanemu niewłaściwym wchłanianiem i rozkładem (niszczeniem) substancji odżywczych.

·  Wygładza cerę.
Fitosterole, w które bogata jest jagoda açai redukują proces wyniszczenia wierzchnich ochronnych warstw skóry, dzięki czemu skóra jest mniej narażona na defekty i uszkodzenia.

·  Chroni przed przedwczesnymi zmarszczkami. Wysoka zawartość antocyjanidów i fitosteroli odgrywa dużą rolę w ochronie tkanki łącznej organizmu, w tym głównego białka tkanki łącznej – kolagenu. Ubytek kolagenu w skórze powoduje zmarszczki i przedwczesne starzenie skóry.

·  Ma działanie środka ściągającego.
Środki ściągające to substancje chemiczne, które ściągają lub zwężają tkanki ludzkiego organizmu, w tym skóry. Środki ściągające służą do zatamowania krwawienia lub do odświeżenia i uelastycznienia skóry.

·  Potrafi wspomóc walkę z rakiem.
Antyoksydanty obecne w açai potrafią neutralizować wolne rodniki zanim dojdzie do uszkodzeń komórkowych. Dzięki temu mogą obniżyć ryzyko wystąpienia kilkunastu typów nowotworów, w tym raka piersi, raka płuc, raka skóry oraz raka żołądka.

·  Łagodzi ból przy zapaleniu stawów.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jagody, sok z açai potrafi łagodzić ból spowodowany stanami zapalnymi stawów.

·  Łagodzi objawy astmy.
Witamina C zawarta w açai jest potężnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych, działających kojąco w przypadkach objawów zewnętrznych astmy.

·  Potrafi obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Badania naukowe sprzed kilku lat wykazały, że zwiększona dawka witamin C i E, w które bogata jest jagoda açai, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby.

·  Poprawia wzrok.
Beta-karoten i witamina C obecne w açai mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego oraz obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.

·  Pomaga utrzymać zdrowe zęby i dziąsła.
Wapń w açai pomaga zarówno utrzymać białe i zdrowe zęby, jak i chronić dziąsła przed infekcjami prowadzącymi do zapaleń oraz przed różnymi innymi chorobami.

·  Usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu. Produkty żywnościowe bogate w tłuszcze omega3, w tym jagoda açai, znacznie zmniejszają szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawniają ogólną funkcjonalność umysłu (w tym czujność i bystre myślenie).

·  Pomaga na sen.
Witaminy B i inne składniki odżywcze açai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.

·  Poprawia zdrowie i samopoczucie.
Wyciąg z açai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin