PIZZA Z PATELNISKŁADNIKI:...........ciasto: 4 łyżki mąki- 1 jajko- 2 łyżki oleju- szczypta soli- 1/2 szklanki wody- 15-20 dag cienkiej kiełbasy- garść startego żółtego sera wierzch pizzy:- mała cebula- ogórek konserwowy- 1 średni pomidor- 1 duża pieczarka- 1/4 średniej papryki- oregano- 20 dag sera żółtegoSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:......................1. Zaczynamy od ciasta.Mąkę, jajako, olej, sól - mieszamy dolewając wody, aż uzyskamy ciasto jednolite powoli ściekające z łyżki.Kiełbase kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o duzych oczkach i mieszamy z ciastem. Na patelnie wylewamy troche oleju i czekamy aż się rozgrzeje. (można kapnąć ciastem na patelnie i kiedy zacznie się smażyć, tzn. że olej jest wystarczająco gorący)Teraz wylewamy ciasto na patelnie, łyżką formujemy placek.Patelnia na średnim ogniu.Smażyć placek na złoto (z jednej strony tylko !!!)2. W międzyczasie kroimy skladniki na wierzch pizzy. (najlepiej na cienkie plastry, żeby usypana ze składników warstwa nie byla za wysoka)3. Kiedy ciasto jest juz złote z 1 strony, zdejmujemy patelnie z ognia, i przekręcamy placek.4. Układamy na cieście pokrojone składniki i posypujemy serem.5. Patelnie stawiamy na wolnym ogniu, przykrywamy pokrywką i dusimy az ser sie roztopi.6. Przelożyć na duży talerz i zjeść.P.S. Podane składniki to moja ulubiona kompozycja. Pizza rewelacyjnie smakuje zawsze i możesz dowolnie je ze sobą łączyć. Świetna jest również wersja wegetariańska, gdzie rezygnujesz z kiełbasy a dodajesz więcej sera do ciasta oraz paprykę w proszku (ciasto jest aromatyczne mimo braku kiełbasy).
agnesaizouki