UPIECZ SAM(A) WSPANIAŁECIASTECZKA NA ŚWIĘTA
CIASTKA Z RODZYNKAMI
SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK:100 g miękkiego masła;80 g cukru;50 g brązowego cukru;1 opakowanie cukruwaniliowego;1 jajko;175 g mąki;1 łyżeczka proszkudo pieczenia;75 g mielonychorzeszków ziemnych;50 g rodzynek;
PRZYGOTOWANIE NASZYCH CIASTECZEK:
Kochani masło musicie utrzeć zcukrem białym i z cukrem brązowymoraz z cukrem waniliowym napuszystą masę. Następnie wymieszaćenergicznie z jajem. Do mąki wsypaćproszek do pieczenia, przesiaćmąkę i połączyć z masą jajeczną istarannie wymieszać. Na sam koniecdodajcie do ciasta orzechy i rodzynki.Za pomocą łyżeczki układacie porcjeciasta w pewnej odległości od siebiena dwóch wyłożonych papierem dopieczenia blachach. Piekarniknależy rozgrzać do temperatury180 stopni i piec 10-12 minut,aż ciastka będą złotobrązowe.Po upieczeniu ciastka stygnąokoło godziny.
MIODOWE PLASTERKI
SKŁADNIKI NA OK. 45 SZTUK:
250 g mąki;1 malutka łyżeczkaproszku do pieczenia;150 g masła;1 żółtko;1 opakowanie cukruwaniliowego;100 g miodu akacjowego;100 g siekanych orzechówlaskowych;2 łyżki cukru pudru;100 g cukru;
Kochani musicie mąkę wymieszaćz proszkiem do pieczenia. Następnie wmące robicie dołek i wbijacie żółtkooraz dodajecie schłodzone i starte nawiórki masło oraz cukier wraz z cukremwaniliowym i zagniatacie ciasto. Ciastozawijacie w folię spożywczą i wkładaciedo lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasieciasto musicie wyjąć z lodówki i podzielićna dwie części, z każdej uformowaćwałeczek o średnicy ok. 4 cm,następnie trzeba pokroić je na plastryo grubości 1 cm. Plastry poukładaćna wyłożonych papierem blachach.Za pomocą trzonka drewnianej łyżkitrzeba zrobić w każdym ciastku małewgłębienie. Potem wymieszajcie miód zorzechami i napełnijcie wgłębienie.Piekarnik należy rozgrzać do temperatury180 stopni i piec ok. 15 minut. Gdywystygną posypcie cukrem pudrem.
Kochani wszystkim Wamżyczę wspaniałych wypiekówi całego domu wypełnionegopięknym zapachemciasteczek.
darekrut3